Arkkipiispa Kari Mäkinen ei kannata eutanasialainsäädäntöä tässä vaiheessa

Eutanasiasta keskustellaan vilkkaasti Suomessa eduskuntaan edenneen lakialoitteen myötä. Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi YLEn Ykkösaamussa 11.3., että kuolemasta ja äärimmäisestä kärsimyksestä puhuttaessa on syytä puhua varovasti. Lukuisten ratkaisemattomien kysymysten vuoksi hän ei ole tässä vaiheessa valmis lainsäädäntöä kannattamaan.
Arkkipiispa Kari Mäkinen keskusteli eutanasiasta Ylen Ykkösaamussa 11.3.2017. Hän totesi, että kuolemasta ja äärimmäisestä kärsimyksestä puhuttaessa on syytä puhua varovasti. Hänen mukaansa vaikuttaa sitä, että sekä aloitteen puolustajat että vastustajat haluavat puolustaa elämän arvoa ja arvokkuutta. Hänestä merkityksellistä on se, että keskustelijat näyttävät olevan yksimielisiä hyvän saattohoitolain tarpeesta.
Arkkipiispa pitää eutanasiaa äärimmäisen vaikeana eettisenä kysymyksenä. Elämässä saatetaan joutua tilanteisiin, joissa ihmisen kärsimys on sietämätöntä ja kauhistuttavaa ja joissa saattaa tuntua armeliaalta sen päättäminen.
Hänen mukaansa eutanasiaan sisältyy kuitenkin niin paljon ratkaisemattomia kysymyksiä, ettei hän ole valmis lainsäädäntöön tässä vaiheessa. Näitä kysymyksiä ovat muun muassa, milloin kärsimys on sen kaltaista, että eutanasiaan pitäisi mennä, milloin ollaan riittävän lähellä elämän päätöstä, jotta se olisi mahdollista tai miten arvioidaan, että ihminen on täysissä sielunvoimissa päätöstä tehdessään.
Mäkinen sanoi olevan tavattoman suuri kynnys sille, jos yhteiskunta ikään kuin delegoi toisen ihmisen surmaamisen yhdelle ammattikunnalle eli lääkäreille. Hän sanoi ymmärtävänsä erittäin hyvin lääkärikunnan enemmistön [kielteisen] kannan eutanasiaan.
Mäkinen pohti myös, seuraisiko eutanasiasta se, että ihmisen elämän merkitystä aletaan arvioida. Riskinä on, että ihminen voi kokea elämänsä merkitystä arvioitavan kriteereillä, jotka tulevat hänen elämänsä ulkopuolelta. Erityisesti historiassa on varoittavia esimerkkejä siitä, että mikään ei takaa yhteiskunnan säilymistä eettisesti vahvana.