Hyppää sisältöön
teksti
Kuva: Alžběta Slámová

Stipendit ja opiskelu ulkomailla

Oletko kiinnostunut opiskelusta tai tutkimuksesta ulkomailla? Ovatko kansainväliset asiat lähellä sydäntäsi? Kirkon ulkoasiain osasto välittää stipendejä teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille, tutkijoille, eri kirkollisten alojen toimijoille sekä kirkon henkilöstölle.

Opiskelu ulkomailla tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden mm. ekumeenisen tietämyksen laajentamiseen, teologisen tutkimuksen edistämiseen sekä kielitaidon parantamiseen. Ulkoasiain osasto myöntää lisäksi harkinnanvaraisia matka-avustuksia kursseihin ja seminaareihin, joilla on ekumeenista sisältöä.

Information på svenska: evl.fi/stipendierLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Stipendi-info pähkinänkuoressaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Stipendiohjelmia on tarjolla seuraavissa maissa:

Lisäksi on säännöllisesti hakuja mm. lyhyemmille kursseille ja kansainvälisten kokousten stuerteiksi. Ajantasainen tieto haettavista stipendeistä löytyy tältä sivulta.

Stipendihaku ekumeeniselle BeOne -kurssille Yorkiin 23.-26.6.2022. Teemana tänä vuonna "Growing an Inclusive Church"

Haluaisitko ymmärtää paremmin eri kirkkojen traditioita ja jumalanpalveluselämää, oppia ekumeniasta ja saada uusia ystäviä ympäri Eurooppaa?  Oletko kiinnostunut inklusiivisuudesta ja yhdenvertaisuuskysymyksistä?

Hae mukaan ekumeeniselle BeOne -kurssille Englannin Yorkissa 23.-26.6.2022. Kurssi soveltuu niin seurakuntanuorelle kuin jo varttuneemmalle opiskelijalle, joka haluaa harjaantua ekumeniassa kansainvälisesti. Suomesta kurssille on vuosittain lähetetty 2-4 osallistujaa kaikki osallistumis- ja matkustuskulut kattavalla stipendillä. 

Ulkoasiain osasto myöntää Suomen ev.-lut. kirkon jäsenelle kurssimaksun ja -matkat kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi sekä miksi haet kurssille asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi. Haku aika on avoinna.

Hae LML:n Wittenbergin-keskuksen 22. pastoreiden seminaariin, joka järjestetään etätoteutuksen muodossa 7.-19.3.2022

Luterilaisen maailmanliiton Wittenbergin-keskus järjestää kansainvälisen seminaarin 7.-19.3.2022 webinaarin muodossa otsikolla "Ministry, Ordination and Leadership in the Church – Inspiration from the Bible and Lutheran tradition". Hae stipendiä 20.11.2021 mennessä!

Kurssille valittavalla tulee olla:

 • muutaman vuoden kokemus seurakuntatyöstä pastorina ja hyvä luterilaisen teologian tuntemus
 • erinomainen englannin kielen taito (seminaarin kieli on englanti)
 • valmius opiskella itsenäisesti sekä sitoutua kaikkiin etäluentoihin
 • suositus omalta kirkolta (ulkoasiain osasto)

Seminaarin vetäjinä toimivat Prof. Dr. Theodor Dieter Strasburgista ja PD Dr. Klaus Schaefer Hampurista.

Seminaariin valitaan 22 osallistujaa siten, että kaikki LML:n seitsemän aluetta ovat edustettuina. Ulkoasiain osasto kirjoittaa hakemukseen vaaditun kirkon suosituksen ja myöntää kirkostamme valituille osallistumiskustannukset kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopivakurssille viim. 20.11.2021 mennessä asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi

Stuerttihaku KMN:n 11. yleiskokoukseen 21.8.-10.9.2020 (Karlsruhe, Saksa)

Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN) hakee stuertteja vuonna 2022 Saksan Karlsruhessa pidettävään 11. yleiskokoukseen aikavälillä 21.8. – 10.9.2022. Kokouksen teema on "Christ´s Love moves the world to reconciliation and unity". 

Yleiskokous alkaa 31.8. mutta sitä ennen stuertit osallistuvat ekumeeniseen koulutusjaksoon ja Ecumenical Global Gathering of Young People (EGGYP) -tapahtumaan, jossa tulee olemaan koolla yhteensä 160 erilaisista taustoista, eri kirkoista ja maista tulevaa 18-30 vuotiasta nuorta.

Kirkkojen maailmanneuvosto on kirkkojen kansainvälinen yhteistyöelin, johon kuuluu 350 jäsenkirkkoa. Organisaatio edustaa yli 500 miljoonaa kristittyä. Yleiskokous on KMN:n korkein päätöksentekoelin, ja se järjestetään noin seitsemän vuoden välein. Yleiskokouksen stuerttina saat ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea kansainvälisen, ekumeenisen kokouksen käytännössä. Saat tilaisuuden oppia uutta ja verkostoitua kansainvälisesti.
Stuertin tulee olla 18-30-vuotias, ekumeniasta kiinnostunut, englanninkielen taitoinen (muu kielitaito on myös eduksi) ja valmis työskentelemään pitkiä ja epäsäännöllisiä päiviä. Stuertit ovat keskeinen osa konferenssin onnistumisessa ja tehtäviin kuuluu mm. käytännön kokousjärjestelyissä ja viestinnässä avustamista.

KMN tarjoaa stuerteille täyden ylläpidon ja majoituksen. Stuerttihakemukseen KMN:lle tarvitaan oman kirkon suositus, jonka Suomen evankelis-luterilaiseen kirkon puolesta myöntää ulkoasiain osasto. Ulkoasiain osasto myös myöntää suosittelemilleen hakijoille matkakustannukset kattavan stipendin, jos heidät valitaan. Lopulliset stuerttivalinnat tekee KMN.

Hakeaksesi kirkon suositusta ja matkastipendiä, täytä osoitteessa WCC invites youth to Stewards Programme for 11th Assembly in 2022 | World Council of Churches (oikoumene.org) olevan hakuilmoituksen liitteistä löytyvä stuerttihakemus ja lähetä se täytettynä pyydettyine liitteineen (ansioluettelo ja lyhyet esseet) ulkoasiain osastolle asiantuntija Ari Ojellille sähköpostitse viim. 31.5.2021 (ari.ojell(at)evl.fi). 

Hakulomakkeessa kysyttyjä tietoja tarvitaan suositeltavien hakijoiden valinnassa ja suositusten kirjoittamisessa. Ulkoasian osasto avustaa tarvittaessa myös toisen suosituksen (ekumeeninen järjestö) järjestämisessä.

Toimithan nopeasti, sillä hakemusten liitteineen tulee olla perillä KMN:ssa 30.6.2021.

Ekumeniaa ja uskontodialogia käsittelevä kesäkurssi 21.6.-9.7.2021, Rooma

Centro Pro Unione järjestää kesäkurssin otsikolla ”Ecumenical and Interreligious Movements from a Catholic Perspective”Linkki avautuu uudessa välilehdessä 21.6-9.7.2021 Roomassa. Kurssin ohjelmaan kuuluu mm. luentoja ja ekskursioita (mm. katakombeihin, synagogaan ja moskeijaan). Viikonloput ovat vapaat. Kurssilta osallistutaan myös paavilliseen Pyhän Pietarin ja Paavalin muistopäivän messuun.

Kurssin tarkoituksena on esitellä ekumeniaa ja uskontodialogia katolisesta näkökulmasta. Se tarjoaa historiallisen ja teologisen yleiskuvan niistä asioista, jotka kristittyjä yhdistävät tai erottavat. Kurssilla tutustutaan myös uskontojenväliseen dialogiin. Kurssikieli on englanti.

Ulkoasiain osasto myöntää yhdelle Suomen ev.lut. kirkon jäsenelle kurssille stipendin, joka kattaa osallistumismaksun ja matkustuskustannukset. Edellytyksenä on vähintään kandidaatin tutkinto. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille viim. 15.3.2021.

Strasbourgin ekumeeninen instituutti, Ranska (LML)

Luterilaisen maailmanliiton alainen Strasbourgin ekumeeninen instituutti järjestää vuosittain viikon mittaisen ekumeenisen kesäseminaarin. Vuoden 2021 seminaari teemalla "Ecumenical and Interreligious Dialogue: Similarities and Differences"Linkki avautuu uudessa välilehdessä järjestetään 5.-10.7.2021 verkkoseminaarina (siirtynyt vuodelta 2020 koronaviruspandemian vuoksi).

Seminaarissa pyritään tuomaan ekumenia ja uskontodialogi keskinäiseen vuoropuheluun. Pohdittavana on mm. miten konflikteja voidaan ratkaista yhden uskonnon sisällä olevien erilaisten tunnustuskuntien välillä tai samalla alueella vaikuttavien eri uskontojen välillä? Onko muiden uskontojen uskontodialogityöstä mahdollista oppia jotakin? Ovatko dialogin metodit ja ykseyden mallit siirrettäviä?

Ulkoasiain osasto myöntää kesäseminaariin vuosittain 1-2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkustuskustannukset (v. 2021 seminaari toteutuu vain verkossa). Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille. Haku on toistaiseksi voimassa. 

Koulutuskeskus Josefstal, Etelä-Saksa (Baijerin maakirkko)

Baijerin maakirkko järjestää vuosittain ekumeenisen opintokurssin Etelä-Saksassa. Seuraava kurssi teemalla "Not a Spirit of Fear, but of Power and Love and Sound Mind. Christian Identity in a Changing Europe" järjestetään 24.5.-2.6.2021 (siirtynyt vuodelta 2020 koronaviruspandemian vuoksi).

Kurssilla pohditaan kristillistä identiteettiä Euroopassa tämän päivän kontekstissa. Onko olemassa yhteistä kristityn identiteettiä huolimatta eri tunnustuskunnista ja alueellisista eroista? Entä mitä tarkoittaa olla kristitty vähemmistö- tai enemmistökirkon edustaja? Kurssin fokuksessa on erityisesti Raamatun Pietarin persoona esimerkkinä.

Aiempien vuosien osallistujien palautetta:

 • ”Kurssin ohjelma oli hyvin rakennettu, mietitty ja sujuva”
 • ”Kurssin ehdoton vahvuus on eri kirkkojen edustajien kohtaamisessa.”
 • "Tiivis kurssiyhteisö teki mahdolliseksi avoimen keskustelun kurssin aiheista"
 • "Suomalaisten kannattaa ehdottomasti osallistua tälle hyvin järjestetylle ekumeeniselle opintokurssille jatkossakin. Osallistujien ei tarvitse osata ollenkaan saksaa, sillä kurssilla on järjestetty erinomainen simultaanitulkkaus kuulokkeisiin saksasta englantiin ja englannista saksaan.”

Ulkoasiain osasto myöntää kurssille vuosittain 1-2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkakulut. Haku vuoden 2021 kurssille on päättynyt.

EKD:n stipendi, Saksa

EKD:lta on mahdollista hakea stipendiä opiskeluun tai tutkimukseen Saksassa. Stipendi edellyttää ulkoasiain osaston puoltoa. Stipendikauden pituus voi vaihdella ja se on tarkoitettu opiskelijoiden ja tutkijoiden lisäksi myös ammatillisia opintoja suorittaville. Hakija itse hoitaa yhteydet kouluttavaan oppilaitokseen Saksassa.

Stipendiä tulee anoa toivottua stipendijaksoa edeltävän vuoden syyskuun alkuun mennessä. Lisätietoja ja tarkemmat hakuohjeet asiantuntija Ari Ojellilta.

Bossey'n ekumeeninen instituutti, Sveitsi (KMN)

Kirkkojen maailmanneuvoston alainen Bosseyn ekumeeninen instituutti Geneven lähellä Sveitsissä järjestää erilaisia ekumeenisia kurssejaLinkki avautuu uudessa välilehdessä paitsi teologeille, kirkkojen työntekijöille ja kirkollisen alan opiskelijoille myös aktiivisille maallikoille. Tarjolla on muutamia päiviä tai viikkoja kestäviä ajankohtaisia temaattisia lyhytkursseja sekä pidempiä, maksimissaan koko lukuvuoden kestäviä tutkintokursseja.

Teologisten asiain yksikkö myöntää pitkäkestoiselle tutkintokurssille Bossey'in hyväksytylle henkilölle osastipendin kurssimaksusta sekä matkakulut kattavan stipendin. Yleisedellytyksenä on suoritettu TK- tai muu vastaava tutkinto, kiinnostus ekumeenisten kysymysten opiskeluun sekä halu valmentautua ekumeeniseen työhön. Hakuaika seuraavan lukuvuoden tutkintokursseille päättyy vuosittain kesäkuun alussa. Nyt käynnissä oleva haku koskee lukuvuotta 2021-22.

Lyhytkursseille on mahdollista hakea matkustus- ja osallistumiskulut kattavaa stipendiä. Useimmat kursseista on suunnattu erityisesti kirkon palveluksessa jo toimiville henkilöille ja niveltyvät näin erinomaisesti osaksi seurakuntien ja hiippakuntien henkilöstökoulutusta ekumeenisissa kysymyksissä. Samalla kurssit soveltuvat hyvin ekumeenisiin kysymyksiin erikoistuville teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille ja tutkijoille.

Lue aiempien osallistujien kokemuksia kesäkurssista!Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Budapestin luterilainen teologinen yliopisto, Unkari

Budapestin luterilaisessa teologisessa yliopistossa on vuosittain tarjolla yksi stipendipaikka suomalaiselle teologian opiskelijalle 1-2 lukukaudeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi sopimuksen mukaan. Stipendi kattaa opinnot ja täysihoidon yliopiston asuntolassa. Teologisten asiain yksikkö myöntää stipendiaatille matkakulut kattavan avustuksen. Toivottavana edellytyksenä stipendin saamiselle on unkarin kielen alkeiden taito ja vähintään teologian kandidaatin tutkinto. Stipendi sopii myös vastavalmistuneelle.

Lukuvuosi 2018-2019 stipendiaattina UnkarissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Vaihtovuosi Unkarissa - ajatuksia koronaviruksen keskeyttämästä keväästä 2020

Hakemukset toimitetaan teologisten asiain yksikköön viimeistään puoli vuotta ennen suunniteltua stipendikauden alkua.

Hakupaperit

 1. Vapaamuotoinen hakemus, josta selviää syy hakea stipendiä sekä hakijan elämänkertatiedot ja kirkollinen työ- tai vapaaehtoistyökokemus.
 2. Selvitys teologian (opintorekisteriote, selvitys pääaineesta ja tutkimusaiheesta) sekä unkarin kielen opinnoista.
 3. Kaksi suositusta. Toinen suosituksista pyydetään pääaineen professorilta, toinen kirkolliseslta yhteistyötaholta, esim. oman seurakunnan kirkkoherralta.

Budapestissa on mahdollista toteuttaa myös opinnäyte- ja lopputyöhön tai soveltaviin opintoihin liittyviä n. 1-3kk mittaisia tutustumis- ja tutkimusvierailuja. Tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen: ari.ojell(at)evl.fi

Pietarin teologinen akatemia, Venäjä

Pietarin ortodoksinen teologinen akatemia ja teologisten asiain yksikkö myöntävät stipendin lukukauden tai -vuoden mittaisiin sisältöopintoihin sekä venäjän kielen intensiivikursseihin akatemiassa. Stipendi sopii ennen kaikkea opintojensa loppuvaiheessa oleville teologian opiskelijoille sekä vastavalmistuneille, tai jo työelämään sijoittuneille teologeille. Myös muiden kirkon työntekijöiden on mahdollista hakea stipendiä kieliopintoihin akatemian kurssilla.

Kielikurssille hyväksymisen edellytyksenä ovat kurssia edeltävät venäjän kielen opinnot ja kielen perusteiden hallinta, tai muulla tavalla hankittu venäjän kielen perustaito. Lisäksi tarvitaan suunnitelma hankitun kielitaidon soveltamisesta kirkollisessa työssä tai teologisissa opinnoissa/tutkimuksessa.

Stipendi kattaa matka- ja viisumikustannukset sekä opinnot ja täysihoidon akatemian asuntolassa stipendijakson aikana. Haku on jatkuva. Yhteydenottoja teologisten asiain yksikköön toivotaan vähintään puoli vuotta ennen opintojen suunniteltua aloitusajankohtaa.

Hakupaperit

 1. Vapaamuotoinen hakemus, josta selviää syyt hakea stipendiä sekä hakijan elämänkertatiedot ja kirkollinen kokemus.
 2. Selvitys teologian opinnoista sekä venäjän kielen opinnoista.
 3. Kaksi suositusta. Toinen pääaineen professorilta, toinen kirkolliselta yhteistyötaholta esim. oman seurakunnan kirkkoherralta. 

Luterilaisen maailmanliiton stipendit

Luterilaisen maailmanliiton teologian stipendiohjelman muodollisena hakijana toimii LML:n jäsenkirkko. Keskeinen edellytys hyväksynnälle on, että kirkon suositteleman henkilön opinto-ohjelma/projekti liittyy kiinteästi kirkon strategisiin tavoitteisiin ja niiden toteuttamiseen kirkollisessa työssä tai koulutuksessa. Lisätietoja stipendiohjelmasta ja sen kriteereistäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Jos olet kiinnostunut tästä mahdollisuudesta, ole yhteydessä Ari Ojelliin.

Tiedustelut Teologisten asiain yksiköstä:

asiantuntija, teologia ja ekumenia Ari OjellLinkki avautuu uudessa välilehdessä
vs. viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Maria MountrakiLinkki avautuu uudessa välilehdessä