Hyppää sisältöön
teksti
Kuva: Alžběta Slámová

Stipendit ja opiskelu ulkomailla

Oletko kiinnostunut opiskelusta tai tutkimuksesta ulkomailla? Ovatko kansainväliset asiat lähellä sydäntäsi? Kirkon ulkoasiain osasto välittää stipendejä teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille, tutkijoille, eri kirkollisten alojen toimijoille sekä kirkon henkilöstölle.

Opiskelu ulkomailla tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden mm. ekumeenisen tietämyksen laajentamiseen, teologisen tutkimuksen edistämiseen sekä kielitaidon parantamiseen. Ulkoasiain osasto myöntää lisäksi harkinnanvaraisia matka-avustuksia kursseihin ja seminaareihin, joilla on ekumeenista sisältöä.

Information på svenska: evl.fi/stipendierLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Stipendi-info pähkinänkuoressaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Stipendiohjelmia on tarjolla seuraavissa maissa:

Lisäksi on säännöllisesti hakuja mm. lyhyemmille kursseille ja kansainvälisten kokousten stuerteiksi. Ajantasainen tieto haettavista stipendeistä löytyy tältä sivulta.

Stipendihaku LML:n Wittenbergin pastoreiden seminaariin 2.-16.3.2024

Luterilaisen maailmanliiton (LML) Wittenbergin-keskus järjestää 26. kansainvälisen pastoreiden seminaarin Wittenbergissä 2.-16.3.2024 otsikolla “Luther’s art of spiritual comfort – theology and practice for pastoral care today”.

Kurssille valittavalla tulee olla:

 • muutaman vuoden kokemus seurakuntatyöstä pastorina ja hyvä luterilaisen teologian tuntemus
 • erinomainen englannin kielen taito (seminaarin kieli on englanti)
 • valmius opiskella itsenäisesti
 • suositus omalta kirkolta (ulkoasiain osasto)

Lisätiedot:
Invitation letterLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Seminaariin valitaan osallistujat siten, että kaikki LML:n seitsemän aluetta ovat edustettuina. Ulkoasiain osasto kirjoittaa hakemukseen vaaditun kirkon suosituksen ja myöntää kirkostamme valituille osallistumiskustannukset kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopivakurssille viim. 3.10.2023 mennessä asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi

Stipendihaku KMN:n ekokurssille Kreetalle 11.-18.11.2023

Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN) järjestää yhteistyössä verkostojensa kanssa ekokurssin Kreetalla 24.-31.7.2023 nuorille aikuisille vesi-,ruoka- ja ilmasto-oikeudenmukaisuudesta. 

Kurssi on suunnattu nuorille aikuisille (18-30-vuotiaille), jotka ovat intohimoisesti kiinnostuneita ilmasto-oikeudenmukaisuuden kysymyksistä. Kurssin suorittaneet ehdokkaat saavat myös todistuksen valmistumisesta. Kurssi on suunnattu eurooppalaisille ja pohjoisamerikkalaisille nuorille. 

Lisätietoja kurssista KMN:n sivuilla: 
Applications invited for WCC Eco-School for Europe and North America region | World Council of Churches (oikoumene.org)Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Sivun alareunassa linkit myös hakukriteereihin ja KMN:n hakuohjeisiin. Hakijaa edellytetään täyttämään KMN:n hakemus stipendihakemuksen jälkeen.

Ulkoasiain osasto kirjoittaa hakemukseen vaaditun kirkon suosituksen ja myöntää kirkostamme valituille osallistumismaksun sekä matkat kattavan stipendin. KMN kattaa majoituksen ja ruokailut paikan päällä. KMN tekee lopullisen valinnan hakijoista. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopivakurssille, asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi

Strasbourgin ekumeeninen instituutti, Ranska (LML)

Luterilaisen maailmanliiton alainen Strasbourgin ekumeeninen instituutti järjestää vuosittain viikon mittaisen ekumeenisen kesäseminaarin.

Kesäseminaarin ydin on eri puolilta maailmaa kotoisin olevien osallistujien välinen vuorovaikutus ja intensiivinen keskustelu luennoilla. Jotta tämä olisi mahdollista myös epätavallisissa olosuhteissa, seminaari tarjoaa vaihtoehtoisia työskentelytapoja ja dialogimuotoja. Monimuotoisuus luo seminaarin tunnelmaa.

Ulkoasiain osasto myöntää kesäseminaariin vuosittain 1-2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkustuskustannukset. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille. Haku on toistaiseksi voimassa. 

Koulutuskeskus Josefstal, Etelä-Saksa (Baijerin maakirkko)

Baijerin maakirkko järjestää vuosittain ekumeenisen opintokurssin Etelä-Saksassa. Vuoden 2023 kurssin tiedot päivitetään tälle sivulle, kun ne ovat saatavilla. Hakuaika on yleensä alkuvuodesta.

Aiempien vuosien osallistujien palautetta:

 • ”Kurssin ohjelma oli hyvin rakennettu, mietitty ja sujuva”
 • ”Kurssin ehdoton vahvuus on eri kirkkojen edustajien kohtaamisessa.”
 • "Tiivis kurssiyhteisö teki mahdolliseksi avoimen keskustelun kurssin aiheista"
 • "Suomalaisten kannattaa ehdottomasti osallistua tälle hyvin järjestetylle ekumeeniselle opintokurssille jatkossakin. Osallistujien ei tarvitse osata ollenkaan saksaa, sillä kurssilla on järjestetty erinomainen simultaanitulkkaus kuulokkeisiin saksasta englantiin ja englannista saksaan.”

Ulkoasiain osasto myöntää kurssille vuosittain 1-2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkakulut. 

EKD:n stipendi, Saksa

EKD:lta on mahdollista hakea stipendiä opiskeluun tai tutkimukseen Saksassa. Stipendi edellyttää ulkoasiain osaston puoltoa. Stipendikauden pituus voi vaihdella ja se on tarkoitettu opiskelijoiden ja tutkijoiden lisäksi myös ammatillisia opintoja suorittaville. Hakija itse hoitaa yhteydet kouluttavaan oppilaitokseen Saksassa.

Stipendiä tulee anoa toivottua stipendijaksoa edeltävän vuoden syyskuun alkuun mennessä. Lisätietoja ja tarkemmat hakuohjeet asiantuntija Ari Ojellilta.

Bossey'n ekumeeninen instituutti, Sveitsi (KMN)

Kirkkojen maailmanneuvoston alainen Bosseyn ekumeeninen instituutti Geneven lähellä Sveitsissä järjestää erilaisia ekumeenisia kurssejaLinkki avautuu uudessa välilehdessä paitsi teologeille, kirkkojen työntekijöille ja kirkollisen alan opiskelijoille myös aktiivisille maallikoille. Tarjolla on muutamia päiviä tai viikkoja kestäviä ajankohtaisia temaattisia lyhytkursseja sekä pidempiä, maksimissaan koko lukuvuoden kestäviä tutkintokursseja.

Teologisten asiain yksikkö myöntää pitkäkestoiselle tutkintokurssille Bossey'in hyväksytylle henkilölle 1000 euron suuruisen osastipendin kurssimaksusta sekä matkakulut kattavan stipendin. Yleisedellytyksenä on suoritettu TK- tai muu vastaava tutkinto, kiinnostus ekumeenisten kysymysten opiskeluun sekä halu valmentautua ekumeeniseen työhön. Tarkempia tietoja lukuvuodella 2023-2024 tarjolla olevista opinnoista.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Jos olet kiinnostunut yhden tai kahden lukukauden opinnoista lukuvuodella 2023-2024, lähetä hakemuksesi asiantuntija Ari Ojellille viim. 31.10.2022, ari.ojell(at)evl.fi.

Lyhytkursseille on mahdollista hakea matkustus- ja osallistumiskulut kattavaa stipendiä. Useimmat kursseista on suunnattu erityisesti kirkon palveluksessa jo toimiville henkilöille ja niveltyvät näin erinomaisesti osaksi seurakuntien ja hiippakuntien henkilöstökoulutusta ekumeenisissa kysymyksissä. Samalla kurssit soveltuvat hyvin ekumeenisiin kysymyksiin erikoistuville teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille ja tutkijoille.

Budapestin luterilainen teologinen yliopisto, Unkari

Budapestin luterilaisessa teologisessa yliopistossa on vuosittain tarjolla yksi stipendipaikka suomalaiselle teologian opiskelijalle 1-2 lukukaudeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi sopimuksen mukaan. Stipendi kattaa opinnot ja täysihoidon yliopiston asuntolassa. Teologisten asiain yksikkö myöntää stipendiaatille matkakulut kattavan avustuksen. Toivottavana edellytyksenä stipendin saamiselle on unkarin kielen alkeiden taito ja vähintään teologian kandidaatin tutkinto. Stipendi sopii myös vastavalmistuneelle.

Lukuvuosi 2018-2019 stipendiaattina UnkarissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Vaihtovuosi Unkarissa - ajatuksia koronaviruksen keskeyttämästä keväästä 2020

Hakemukset toimitetaan teologisten asiain yksikköön viimeistään puoli vuotta ennen suunniteltua stipendikauden alkua.

Hakupaperit

 1. Vapaamuotoinen hakemus, josta selviää syy hakea stipendiä sekä hakijan elämänkertatiedot ja kirkollinen työ- tai vapaaehtoistyökokemus.
 2. Selvitys teologian (opintorekisteriote, selvitys pääaineesta ja tutkimusaiheesta) sekä unkarin kielen opinnoista.
 3. Kaksi suositusta. Toinen suosituksista pyydetään pääaineen professorilta, toinen kirkolliseslta yhteistyötaholta, esim. oman seurakunnan kirkkoherralta.

Budapestissa on mahdollista toteuttaa myös opinnäyte- ja lopputyöhön tai soveltaviin opintoihin liittyviä n. 1-3kk mittaisia tutustumis- ja tutkimusvierailuja. Tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen: ari.ojell(at)evl.fi

Luterilaisen maailmanliiton stipendit

Luterilaisen maailmanliiton stipendihaku on parhaillaan käynnissä ja lisätietoa siitä löytyy LML:n stipendisivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Jos olet kiinnostunut ensi vuoden stipendeistä, lähetä hakemuksesi asiantuntija Ari Ojellille viim. 30.9.2022 ari.ojell(at)evl.fi.
Luterilaisen maailmanliiton teologian stipendiohjelman muodollisena hakijana toimii LML:n jäsenkirkko. Keskeinen edellytys hyväksynnälle on, että kirkon suositteleman henkilön opinto-ohjelma/projekti liittyy kiinteästi kirkon strategisiin tavoitteisiin ja niiden toteuttamiseen kirkollisessa työssä tai koulutuksessa. Lisätietoja stipendiohjelmasta ja sen kriteereistäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tiedustelut Teologisten asiain yksiköstä:

asiantuntija, teologia ja ekumenia Ari OjellLinkki avautuu uudessa välilehdessä
koordinaattori Maria MountrakiLinkki avautuu uudessa välilehdessä