Kirkon omaisuus ja muut tulot

Kirkollisverotulojen lisäksi seurakunnat rahoittavat toimintaansa muun muassa puunmyynti- ja vuokratuloilla sekä kolehti- ja testamenttilahjoituksilla.

Kirkon maanomistus

Seurakunnat omistavat sekä metsätalousmaata että maatalousmaata. Vuonna 2014 noin 2/3 seurakunnista (281 kaikkiaan 412 seurakunnasta) omisti maata. Hautausmaat ovat osa seurakuntien maaomaisuutta.

Seurakuntien kiristyneen taloustilanteen vuoksi monet seurakunnat ovat viime vuosina myyneet maata toimintansa rahoittamiseksi. Valtaosa metsäomistuksista kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomen seurakunnille. 

Seurakuntien metsätaloudesta

Seurakunnat omistavat kirkkorakennuksensa

Seurakuntien kiinteistöomistus on paljon sidoksissa kirkkorakennuksiin, kappeleihin, seurakuntataloihin ja leirikeskuksiin. Seurakunnilla on myös asunto-omistuksia, joista ne saavat vuokratuloa. Seurakunnat omistavat yhteensä noin 800 kirkkorakennusta.

Vuonna 2015 turvapaikanhakijoiden määrän suuren kasvun vuoksi osa seurakunnista on tarjonnut kiinteistöjään pakolaisten majoitukseen.

Mikä on kolehti?

Kolehti on jumalanpalveluksessa ja messussa kävijän vapaaehtoinen rahalahja, jonka suuruuden antaja itse päättää. Kolehti kerätään sille tarkoitettuun kolehtihaaviin. Suomalaiset ovat ahkeria lahjoittajia. Kolehdit ja keräykset tuottavat vuosittain lähes 10 miljoonaa euroa.

Kolehtikohteena on usein seurakunnan oma työala, kuten esimerkiksi nuorisotyö. Kolehtia kerätään myös kansainväliseen auttamis- ja lähetystyöhön. Vuonna 2016 seurakuntia on ohjeistettu keräämään ylimääräisiä kolehteja juuri kansainväliseen avustustyöhön.

Miten voin tehdä testamenttilahjoituksen?

Testamenttilahjoitus on kaunis tapa auttaa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Myös seurakunnat saavat toimintaansa tuloa testamenttilahjoituksien kautta. Vuonna 2015 seurakunnille tehtiin testamenttilahjoituksia yhteensä 2,5 miljoonaa euroa.

Nykyään monet muistavat testamenttissaan myös hyväntekeväisyysjärjestöjä.

 

Kirkon talouslukuja vuosilta 2015 ja 2014

Nainen laittaa kolikon kirkon kolehtihaaviin.