Hyppää sisältöön

Hiippakunnat

Suomessa on yhdeksän luterilaista hiippakuntaa. Näiden lisäksi on alueellisia rovastikuntia. Hiippakuntaa johtaa aina piispa. 

Hiippakunta on piispan ja tuomiokapitulin johtama kirkollinen hallintoalue, joka koostuu seurakunnista ja seurakuntayhtymistä.

Suomessa on yhdeksän luterilaista hiippakuntaa: TurkuLinkki avautuu uudessa välilehdessä, TampereLinkki avautuu uudessa välilehdessä, OuluLinkki avautuu uudessa välilehdessä, MikkeliLinkki avautuu uudessa välilehdessä, PorvooLinkki avautuu uudessa välilehdessä, KuopioLinkki avautuu uudessa välilehdessä, LapuaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, Helsinki Linkki avautuu uudessa välilehdessäja EspooLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Turun arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa, joista toinen on arkkipiispa.

Hiippakunnat on jaettu alueellisesti rovastikuntiin, joihin kuuluu 3–13 seurakuntaa.

Piispa on hiippakunnan hengellinen johtaja sekä ylin hallinnollinen virkamies. Hiippakunnan toimintaa ja hallintoa hoitaa tuomiokapituli, jonka puheenjohtaja piispa on. Tuomiokapitulin lisäksi hiippakunnassa on hiippakuntavaltuusto. Valtuusto tukee ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa.

Hiippakuntavaltuustovaali

 

Suomen ev.lut. kirkon hiippakuntakartta 2020.
Suomen ev.lut. kirkon hiippakuntakartta 2020