Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Porvoon kirkkoyhteisö 20 vuotta: Kirkkojen välinen sopimus voi näkyä myös arjen seurakuntaelämässä

Julkaistu 14.11.2016

Niin kutsuttu Porvoon kirkkoyhteisö syntyi 20 vuotta sitten. Silloin Britannian ja Irlannin anglikaaniset kirkot sekä suuri osa Pohjoismaiden ja Baltian luterilaisista kirkoista allekirjoittivat Porvoon yhteisen julkilausuman. Se luo kirkkojen välille läheisen kirkollisen yhteyden, jonka sisältö käy ilmi julistukseen sisältyvistä sitoumuksista.

Sopimuskirkoilla on yhteistä historiaa sekä muun muassa samankaltainen liturgia ja käsitys kirkon missiosta. Useimmat niistä ovat kansallisia kirkkoja ja jatkavat omassa maassaan historiallista läntisen eli katolisen kirkon perinnettä. Myös reformaation merkitys on ollut kaikille Porvoon yhteisön kirkoille suuri.

Yhteinen kaste ja jumalanpalvelukset

Porvoon sopimus voi näkyä myös käytännön seurakuntaelämässä ja yksityiselle luterilaisellekin.

”Esimerkiksi väliaikaisesti Lontoossa asuvan luterilaisen suomalaisperheen lapsi voi tulla kastetuksi Englannin kirkon jäseneksi ja samalla kertaa tulla merkityksi myös Suomen kirkon jäseneksi”, kuvaa käytännön vaikutuksia Tampereen piispa Matti Repo.

Suomalaiset seurakunnat voivat puolestaan tarjota esimerkiksi englanninkieliset jumalanpalvelukset yhteistyössä anglikaanien kanssa. ”Tampereella toimii Englannin kirkon Euroopan hiippakuntaan jäsentynyt seurakunta. Sitä palvelevat Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien papit anglikaanisen järjestyksen mukaan”, piispa Repo kertoo.

Aktiivista ekumeenista kanssakäymistä

Repo kuvaa Porvoon sopimuksen kasvattaneen myös arjen ekumeniaa, aktiivista ystävyyshiippakunta- ja -seurakuntatoimintaa. Esimerkiksi Espoon hiippakunnalla on ystävyyssopimus Edinburghin hiippakunnan kanssa, ja Tampereen seurakuntayhtymällä on aktiivista rippikouluyhteistyötä ja asiantuntijavaihtoa Manchesterin kanssa.

Tampereella ja Manchesterilla on ollut myös yhteinen uskoa monikulttuurisessa kaupunkiympäristössä käsittelevä tutkimushanke. Tutkimusprojekti jatkuu edelleen yhteisöjen ja verkostojen rakentamisen muodossa.

Vaikutusta liturgia-ajatteluun

”Ylipäätään läheinen yhteys anglikaanisten kirkkojen kanssa on auttanut Suomen luterilaisia näkemään kirkon ´katolisen´ eli yhteisen alkuperäisen luonteen syvemmin”, Matti Repo sanoo. Tämä näkyy hänen mukaansa esimerkiksi tavassa, jolla Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa tehdyssä jumalanpalvelusuudistuksessa liturginen ja sakramentaalinen tietoisuus vahvistuivat.

”Myös piispanviran hengellinen merkitys on alettu nähdä viran hallinnollista roolia vahvempana. Tätä tuskin olisi tapahtunut ilman Porvoon sopimuksen velvoitetta ottaa osaa toisten kirkkojen piispojen vihkimisiin”, Matti Repo sanoo.

Porvoon sopimuksen 20-vuotisjuhlaa kunnioitetaan 15.11.2016 Kirkkohallituksen järjestämässä seminaarissa "Kohtaamisen kirkko ja Porvoon kirkkoyhteisö 20 vuotta. Näkyvä ykseys ja kirkon missio moniarvoisessa yhteiskunnassa".

Lisätietoja seminaarista: johtava asiantuntija Tomi Karttunen, tomi.karttunen@evl.fi, p. 050 594 1713
Seminaarin ohjelma 
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Lisätietoja Porvoon yhteisöstäLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja julkislausumasta Sakasti-palvelussa.