Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Reformaation merkkivuoden valtakunnallinen tiedotustilaisuus 19.10. klo 11.30, Turku

Julkaistu 13.10.2016

Reformaation merkkivuoden valtakunnallinen tiedotustilaisuus järjestetään keskiviikkona 19.10. kello 11.30 Turun tuomiokirkon sakastissa (Tuomiokirkonkatu 1).

Tilaisuudessa arkkipiispa Kari Mäkinen pohtii merkkivuoden sisältöjä ja reformaation merkitystä tänä päivänä. Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell kertoo merkkivuoden vietosta Suomen reformaatiokaupunki Turussa.

Keskustelun jälkeen avataan ”Kirkonrotta muistelee” -lastennäyttely reformaatiosta Agricolan kappelissa.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Reformaation merkkivuosi käynnistyy 30.10.16

Lokakuun lopussa 31.10.2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta Martti Lutherin kuuluisien teesien julkaisemista Saksassa. Aikansa kirkon epäkohtia kritisoivat teesit käynnistivät kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä muovanneen tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi. Reformaation seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko.

Merkkivuoden tarkoituksena on lisätä tietoutta reformaation merkityksestä nykypäivän ihmiselle ja innostaa suomalaisia tutustumaan omiin kulttuurisiin ja uskonnollisiin juuriinsa.

Merkkivuoden valtakunnallinen teema Armoa 2017! nousee Lutherin ajattelusta. Merkkivuosi haastaa pohtimaan, mitä armo ja armollisuus ovat, ja miten ne näkyvät nykypäivänä.

Merkkivuotta vietetään yhteistyössä Suomi100-juhlavuoden kanssa.

Merkkivuosi Suomen reformaatiokaupunki Turussa

Suomessa reformaation ajatukset rantautuivat ensin Turkuun, josta ne levisivät muualle. Siellä vaikutti myös suomen kirjakielen isä Mikael Agricola työtovereineen.

Suomen reformaatiokaupunkina ja kirkollisena pääkaupunkina Turulla on erityinen rooli merkkivuoden vietossa. Merkkivuoden päätapahtumat järjestetään Turussa. Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen merkkivuosihanke tuo Turkuun monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille.

Lisätiedot:
projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen, Kirkkohallitus, p. 050 436 2075
projektikoordinaattori Katariina Ylikännö, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä/Turun kaupunki, p. 040 341 7649
yhteysjohtaja Antti Kirkkola, Turun kaupunki, p. 050 559 0103
reformaatio2017.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
facebook.com/reformaatio2017Linkki avautuu uudessa välilehdessä