Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispainkokous keskusteli ELY:n hakemuksesta kirkon viralliseksi lähetysjärjestöksi

Julkaistu 01.06.2022

Piispainkokous kävi 1.6.2022 lähetekeskustelun Evankelisen lähetysyhdistyksen – ELY ry:n hakemuksesta kirkon viralliseksi lähetysjärjestöksi ja päätti pyytää hakemuksesta lausunnon Kirkon lähetystyön toimikunnalta. Toimikunnan annettua lausunnon asia palaa vielä piispainkokoukselle, joka päättää kirkolliskokoukselle tehtävästä esityksestä.

Tällä hetkellä kirkolla on seitsemän virallista lähetysjärjestöä. Kirkolliskokous on hyväksynyt vuonna 2018 kirkon lähetysjärjestöksi hyväksymisen periaatteet. Kirkon lähetysjärjestöksi hyväksytty järjestö allekirjoittaa perussopimuksen kirkkohallituksen kanssa. 

Perussopimuksessa todetaan, että sopijajärjestön velvollisuutena on noudattaa omassa toiminnassaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustusta ja päätöksiä sekä toteuttaa kirkon hyväksymää lähetyksen peruslinjausta ja sen toimintaperiaatteita. Lähetyksen peruslinjaus on nimeltään Yhteinen todistus, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus 2018Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Lähetyksen peruslinjauksen päivittäminen on parhaillaan käynnissä.

ELY:n juuret ovat evankelisessa herätysliikkeessä. Itsenäisenä järjestönä ELY perustettiin vuonna 2008, osan evankelisesta herätysliikkeestä ajauduttua ulos Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) piiristä pappisvirkaa koskevien näkemyserojen vuoksi. Tällä hetkellä ELY:llä on kaksi lähetystyöntekijää Venäjällä Inkerin kirkon työyhteydessä ja Virossa yksi suomalainen lähetystyöntekijä sekä kolme kansallista työntekijää.

Piispainkokous päätti edustajista ja avustuksista 

Piispainkokous päätti esittää kirkkohallituksen täysistunnolle, että kirkkojen kansainvälisille yhteistyöjärjestöille maksetaan jäsenmaksuja yhteensä 557 100 euroa. Sen lisäksi esitetään, että 70 400 euroa maksetaan erityisohjelmille. Suurimmat tuen saajat ovat Luterilainen maailmanliitto ja Kirkkojen maailmanneuvosto. 

Piispainkokous valitsi kirkon delegaateiksi Luterilaisen maailmanliiton 13. yleiskokoukseen Puolan Krakovassa 13.–19.9.2023 seuraavat henkilöt: arkkipiispa Tapio Luoma, piispa Kaisamari Hintikka, dosentti Minna Hietamäki, hallintojohtaja Antti Jääskeläinen, pastori Jussi Luoma ja teologian opiskelija Annika Juurikka

Kirkkohallituksen johtava asiantuntija Tomi Karttunen nimettiin edustajaksi Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokoukseen 30.6.2022.  

Piispainkokouksen työjärjestyksen tarkistamisesta käytiin lähetekeskustelu. Tavoitteena on, että piipainkokous voisi tarvittaessa kokoontua nopeutetussa aikataulussa. Tällä hetkellä kokouskutsu pitää lähettää viikkoa ennen kokousta. Asia menee piispainkokouksen kanslian valmisteluun ja palaa sieltä piispainkokouksen uuteen käsittelyyn syyskuussa. 

Lisätiedot:  
Piispainkokous Linkki avautuu uudessa välilehdessä 
Piispainkokouksen pääsihteeri Kari Kopperi, kari.kopperi@evl.fi, p. 050 594 1317 
Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, p. 050 380 3270