Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Häkkinen: Kristittyinä saamme ja meidän tulee toimia tämän maailman parhaaksi

Julkaistu 08.11.2021

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen saarnasi kirkolliskokouksen avajaismessussa Marian kirkossa 8.11.2021. Hän käsitteli saarnassa verotuksen kautta, miten elää kristittynä tämän ajan yhteiskunnassa.   

”Verot ovat aina kiinnostaneet ja kiihottaneet ihmisiä. Niin oli myös Jeesuksen aikana. Evankelista Matteus oli ammatiltaan veronkantaja (publikaani). Kenties ammattinsa vuoksi hän oli kiinnostunut temppeliverosta, sillä ainoastaan Matteuksen evankeliumissa on kerrottu siitä.”

Piispa Häkkinen toteaa, että Matteuksen evankeliumikatkelman keskukseen nousee kysymys, kenen pitää maksaa veroa.

”Siis kenelle veroa pitäisi maksaa ja onko veron maksaminen ylipäätään oikein? Äkkiseltään kysymykset tuntuvat perin maallisilta asioilta. Helposti mieleen nousee ajatus siitä, miksi Raamatussa ylipäätään kirjoitetaan tällaisesta.

Tämä kysymys vie meidät kuitenkin kristittynä olemisen perusteiden äärelle. Miten elän kristittynä tämän ajan yhteiskunnassa?” 

Piispa Häkkinen toteaa, että jokainen ihminen elää oman aikansa yhteiskunnassa. ”Kristityn kutsumus on rakentaa yhteiskuntaa ja elää sen vastuullisena kansalaisena. Jeesus itse asiassa vastaa Matteuksen evankeliumin myöhemmässä kohdassa kuullun evankeliumikatkelman nostamiin kysymyksiin, kenen pitäisi maksaa veroa ja onko veron maksaminen oikein: ”Antakaa siis keisarille, mikä keisarin on, ja Jumalalle, mikä Jumalan on.”

”Kristittyinä saamme ja meidän tulee toimia tämän maailman parhaaksi. Tämä tapahtuu niissä kutsumuksissa, jotka Jumala on meille antanut. Meidän yhteiskunnassamme se tarkoittaa yhteisten asioiden hoitamista ja esivallan hyväksi toimimista, siis ”antamista keisarille, mikä keisarin on”. Verojenkin kautta huolehdimme toinen toisestamme ja hoidamme yhteisiä tehtäviä.”

”Tärkeintä on antaa ”Jumalalle se, mikä on Jumalan”. Se merkitsee kuuliaisuutta Jumalalle ja hänen tahdolleen. Tarvitsemme Jumalan sanan osoittamia suuntaviittoja. Tarvitsemme uskon synnyttämää hengellistä viisautta ja Jumalan johdatusta. Tarvitsemme rukousta ja Pyhän Hengen läsnäoloa. Sen vuoksi kirkolliskokous alkaa aina jumalanpalveluksella.”

Koko saarna on tiedotteen liitteenä.  

Kirkolliskokousviikon verkko-osoitteet: 
Kirkolliskokousviikon videoseuranta ja asiakirjat Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous.

Kirkolliskokouksen viestintä:
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, puh. 046 922 0232 
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, puh. 050 529 8503
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 1815

Uutisen liitteet