Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkkohallitus vahvisti Ylivieskan kirkkovaltuuston päätöksen kirkon rakentamisesta

Julkaistu 21.08.2019

Kirkkohallitus päätti 21.8.2019 istunnossaan, että se vahvistaa Ylivieskan kirkkovaltuuston päätöksen kirkon rakentamisesta.

Täysistunto äänesti esittelijän esityksestä, jossa esitettiin että Ylivieskan kirkkovaltuuston päätäs jätetään vahvistamatta. Äänestystuloksella 3-10 täysistunto hyväksyi vastaehdotuksen, jossa kirkkohallitus vahvisti Ylivieskan kirkkovaltuuston päätöksen kirkon rakentamisesta. Esittelijä jätti äänestyksen jälkeen eriävän mielipiteen.

Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan 23.4.2019 Ylivieskan kirkon rakennussuunnitelman. Ylivieskan vuonna 2016 tuhopoltossa palanut puinen pääkirkko esitetään korvattavaksi viereiselle tontille rakennettavalla kirkkorakennuksella ja kirkkomaalle rakennettavalla kellotapulilla. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on puoltanut kirkkovaltuuston päätöksen vahvistamista.

Kirkolliskokous teki avustuspäätöksen Ylivieskan seurakunnalle marraskuussa 2018. Tällöin seurakunta esitti kirkolliskokoukselle hankkeen kooksi 10 miljoonaa euroa (sis. alv.). Haetusta kahden miljoonan euron avustuksesta seurakunnalle päätettiin myöntää avustusta miljoona euroa. Kirkolliskokouksen päätöksen jälkeen hankkeen kokonaiskulut ovat kasvaneet 13,4 miljoonaan euroon (sis. alv). Esittelijän esityksessä todettiin, että vahvistettavana oleva 13,4 miljoonan euron investointi on Ylivieskan seurakunnalle liian suuri riski. Investoinnin seurauksena seurakunnan tulos ja toimintakyky voivat heiketä merkittävästi tulevaisuudessa.

Lisätietoja: Vt. yliarkkitehti Kristiina Koskiaho, p. 040 688 1454, kristiina.koskiaho@evl.fi

Kirkolliskokouksen pääsihteeriksi valittiin Birgitta Hämäläinen

Kirkkohallitus valitsi yksimielisesti oikeustieteen maisteri, teologian maisteri Birgitta Hämäläisen (s. 1978) kirkolliskokouksen pääsihteerin virkaan 1.10.2019 lukien. Hämäläinen on työskennellyt Kirkkohallituksen hallinto-osastolla lakimiehenä vuodesta 2017 saakka.

Lisätietoja: Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja, p. 050 553 6203, pirjo.pihlaja@evl.fi

Seurakuntamuutoksia vuoden 2020 alussa

Kirkkohallitus päätti Kruunupyyn, Teerijärven ja Alavetelin seurakuntien sekä Kruunupyyn seurakuntayhtymän lakkauttamisesta ja uuden kaksikielisen seurakunnan perustamista 1.1.2020 lukien. Lakkautettujen seurakuntien tilalle perustetaan Kruunupyyn kunnan alueen käsittävä kaksikielinen Kruunupyyn seurakunta 1.1.2020 lukien. Nykyisten seurakuntien jäsenet siirtyvät uuden kaksikielisen seurakunnan jäseniksi. Seurakuntarakenteen muutosprosessin taustalla ovat erityisesti taloudelliset syyt.

Kirkkohallitus päätti, että Tervon seurakunta ja Vesannon seurakunta lakkautetaan 31.12.2019 ja 1.1.2020 lukien perustetaan uusi Niiniveden seurakunta -niminen seurakunta. Uuden seurakunnan alue käsittää Tervon kunnan ja Vesannon kunnan alueet. Seurakuntarakenteen muutosprosessin taustalla ovat erityisesti taloudelliset syyt.

Kirkkohallitus päätti myös Ähtävän seurakunnan, Pedersören seurakunnan ja Purmon seurakunnan lakkauttamisesta ja uuden ruotsinkielisen Pedersören seurakunnan perustamisesta 1.1.2020 lukien. Perustettavan Pedersören seurakunnan jäseniksi tulevat nykyiset Ähtävän seurakunnan, Pedersören seurakunnan ja Purmon seurakunnan jäsenet. Seurakuntarakenteen muutosprosessin taustalla ovat erityisesti taloudelliset syyt.

Lisätietoja: Lakimies Outi Perkiömäki, p. 040 688 1598, outi.perkiomaki@evl.fi

Kirkkohallituksen täysistunnon kokousmateriaalit ovat nähtävissä Domus-verkkopalvelussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.