Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon tuore julkaisu pureutuu ajankohtaisiin ihmisoikeuskysymyksiin

Julkaistu 23.11.2018

Kirkon ihmisoikeusfoorumin julkaisu Näkökulmia ihmisoikeuksiin avaa lukijalle ihmisoikeuksia historian, yhteiskunnan ja kristinuskon näkökulmasta.

Julkaisu kuvaa erityisesti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon perspektiivistä suomalaisessa yhteiskunnassa ja kirkossa tällä hetkellä käytävää keskustelua ihmisoikeuksista, ajankohtaisista kysymyksistä ja haasteista – globaalia todellisuutta unohtamatta.

Jokaisella ihmisellä on luovuttamaton arvo

”Kristillinen ihmiskäsitys korostaa jokaisen ihmisen luovuttamatonta arvoa, joka on riippumaton henkilökohtaisista ominaisuuksista. Ihminen on arvokas, koska Jumala on hänet luonut ja tahtonut hänen olevan olemassa”, arkkipiispa Tapio Luoma toteaa julkaisussa.

Kirkon ihmisoikeuskirja kuvaa ihmisoikeustilannetta Suomessa ja kansainvälisesti ja pyrkii herättämään keskustelua. Kirja on myös yritys liittää yleinen ihmisoikeuskeskustelu kirkon tapaan puolustaa kaikkien ihmisten yhtäläistä ja tasavertaista oikeutta elää ihmisenä. Jo kirkon varhaisessa perinteessä sitoudutaan yhteisön heikoimpien ja haavoittuvimpien jäsenten rinnalla kulkemiseen ja tukemiseen.

Viime vuosien aikana eniten keskustelua herättäneitä ihmisoikeuskysymyksiä Suomessa ovat olleet eri vähemmistöjen sekä haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet. Aktiivista keskustelua käydään myös itsemääräämisoikeudesta, perheväkivallasta ja lapsen oikeuksista.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta on käsitelty useampia eri teemoja. Samaa sukupuolta olevien parien avioliitto on ollut vuodesta 2017 sallittu myös Suomessa, mutta samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen ei edelleenkään ole sallittua.

Kirjoittajat ja julkaisija edustavat selkeästi kirkollisia tahoja, mutta yhden jakson näkökulmana on juutalaisuuden ja islamin erityiskysymyksiä (Uskonnonvapauden erityiskysymyksiä juutalaisuuden ja islamin näkökulmasta).

Ihmisoikeusjulkaisu julkistetaan Kirkon ihmisoikeusfoorumissa 23.11. Ihmisoikeusfoorumi keskittyy kysymykseen yhdenvertaisuudesta. Tilaisuudessa puhuvat mm. Porvoon piispa Björn Vikström sekä tutkija Maria Ohisalo.

Ihmisoikeusfoorumi striimataan
Striimaus 1: puhujat kello 13-14.15
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Striimaus 2: ihmisoikeusasiakirjan julkistaminen noin klo 15.15-16.00 Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Näkökulmia ihmisoikeuksiin -julkaisuLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Lisätiedot:
Kari Latvus, asiantuntija, p. 040 642 9274