Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokous päättyi vahvaan viestiin vieraanvaraisuuden osoittamisesta

Julkaistu 08.06.2018

Keskiviikkona Novi Sadissa Serbiassa päättyi Euroopan kirkkojen konferenssin 15. yleiskokous. Yleiskokous päättyi viestiin, jossa kehotetaan syventämään solidaarisuutta, rakentamaan oikeudenmukaisia yhteisöjä sekä harjoittamaan vuoropuhelua. Julkilausumassa vedotaan, että pakolaiset ja kaikki vieraat uskonnosta riippumatta tulisi vastaanottaa kristillisellä vieraanvaraisuudella.  

Yleiskokoukseen osallistui lähes 500 kokousvierasta sekä ekumeenisia ja yhteistyöjärjestöjä eri puolilta Eurooppaa. Novi Sadissa pidettyyn yleiskokoukseen osallistui ennätysmäärä nuoria. Tämä huomioitiin julkilausumassa, jossa painotetaan, että kristilliseen yhteisöön kuuluu samanaikaisesti useita sukupolvia. ”Sukupolvien välisenä yhteisönä arvostamme nuorten ääniä, nuorten, jotka ovat meidän nykyisyyttämme eivätkä pelkästään meidän tulevaisuuttamme”, julkilausumassa todetaan.

Tuomo Mäkelä evankelis-luterilaisen kirkon edustajaksi konferenssin hallitukseen

Viiden vuoden välein pidettävässä Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokouksessa valitaan hallitus, joka vastaa yleiskokouksen antamien suuntaviivojen toteutumisesta. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajaksi hallitukseen valittiin teologian ylioppilas Tuomo Mäkelä. Seuraavan viisivuotiskauden hän toimii hallituksen varajäsenenä. Mäkelä uskoo, että nuoret ovat tärkeitä vaikuttajia ekumeniassa, jossa tähdätään kirkkojen välisen yhteyden vahvistamiseen.

”Haluan tehdä rakkaudellista yhteistyötä eri kirkkokuntien välillä, edistää ekumeenista liikettä ja dialogia kirkkojen välillä. Uskon sydämeni pohjasta kirkkojen mahdollisuuksiin vaikuttaa globaaleissa asioissa maailmassamme. Lisäksi haluan nuorena ihmisenä pitää huolen siitä, että nuorten ääni tulee kuulluksi ja että me pääsemme vaikuttamaan asioihin. Me emme ole ainoastaan tulevaisuuden kirkko vaan olemme myös tämän päivän kirkko”, kertoo Tuomo Mäkelä.

Euroopan kirkkojen konferenssin (Conference of European Churches, CEC) yleiskokous järjestettiin 31.5.–6.6.2018. Sen kantavana teemana oli “Te olette minun todistajiani” (Apostolien teot 1:8).

Euroopan kirkkojen konferenssi on ekumeeninen protestanttisten, ortodoksisten, anglikaanisten ja vanhakatolisten kirkkojen yhteiselin. Siihen kuuluu 116 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.

Lue artikkelista lisää Tuomo Mäkelän ajatuksia

Lisätietoja:

Kirkkohallituksen ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen, p. 040 522 1464, kimmo.kaariainen@evl.fi

Kirkkohallituksen ulkoasiain osaston johtava asiantuntija Tomi Karttunen, puh. 050 5941 713, tomi.karttunen@evl.fi

Tuomo Mäkelä, TM93@windowslive.com

Euroopan kirkkojen konferenssin verkkosivusto

Twitter: #cecassembly