Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Suomalaispiispat tapasivat paavin ja luovuttivat hänelle oppikeskustelun tuloksen

Julkaistu 25.01.2018

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat Tapio Luoma ja Simo Peura seurueineen tapasivat paavi Franciscuksen 25.1. paavin yksityisvastaanotolla Vatikaanissa. Tapaamisessa olivat mukana myös piispa Teemu Sippo SCJ Katolisesta kirkosta Suomessa sekä piispa Arseni ortodoksisesta kirkosta.

Piispa Luoma esitti paaville suomalaisvieraiden tervehdyksen. Hän sanoi puheessaan, että suomalainen luterilais-katolinen dialogi on jatkunut vuodesta 2014. Se sai alkunsa kardinaali Kurt Kochin ehdotuksesta, että yhteinen luterilais-katolinen julistus kirkosta, eukaristiasta ja virasta tulisi valmistella.

”Luterilais-katolinen dialogi Suomessa edustaa vakavaa yritystä vastata kardinaali Kochin ehdotukseen. Olemme kaivaneet kaivomme syvälle maaperään ja keskustelleet perusteellisesti kirkosta, eukaristiasta ja virasta. Tapaamistemme aikana rukoilimme monta kertaa päivässä, kysyen itseltämme yhä uudestaan yllättyneinä, oliko meillä todella niin paljon yhteistä liittyen näihin kristillisen uskon keskeisiin asioihin”, Luoma sanoi.

”Näkemystemme kesken on joitakin jäljelle jääviä eroja. Kuitenkaan ne eivät ole kirkkoa jakavia ja näyttävät oikeutetuilta. Toivomme, että LML ja roomalaiskatolinen kirkko voivat nimittää työryhmän tuottamaan yhteisen julistuksen kirkosta, eukaristiasta ja virasta luterilais-katolisen dialogin löytöjen pohjalta. Urakan jälkeen on ilo ammentaa vettä lähteestä ja iloita Kolmiyhteisen Jumalan hyvyydestä”, hän sanoi puheessaan, jonka valmistelussa olivat mukana myös piispat Peura ja Sippo.

Tapaamisessa Paavin yksityisvastaanotolla paaville luovutettiin luterilais-katolinen oppikeskusteluraportti: Communion in Growth. Declaration on the Church, Eucharist, and Ministry. (Suomennos Kasvavaa yhteyttä. Julistus kirkosta, eukaristiasta ja virasta). Raportti on julkaistu Sakasti-verkkopalvelussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Piispa Luoma lahjoitti paaville Kirkon ulkomaanavun eettisen lahjan, jonka avulla voidaan hankkia kaivo johonkin Afrikan maahan. Lisätietoja lahjastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Joka tammikuu pyhän Henrikin päivän tienoilla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispa matkustaa kristittyjen ykseyden rukousviikon aikana Roomaan yhdessä katolisen kirkon sekä ortodoksisen kirkon piispan kanssa. Tänä vuonna vuorossa on Espoon piispa Tapio Luoma. Lapuan Piispa Simo Peura edustaa matkalla dialogikomissiota.

Piispa Luoman puheen suomennettu versio on tiedotteen liitteenä. Paavin puhe englanniksi luovutuksen yhteydessä löytyy Vatikaanin sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Valokuvia piispojen ja paavin tapaamisesta on saatavilla L’Osservatore Romano -valokuvapalvelustaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lisätietoja:
Tomi Karttunen, johtava asiantuntija, Kirkkohallitus p. 050 594 1713, tomi.karttunen@evl.fi

Uutisen liitteet