Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Tekoälytutkija Timo Honkelalle rauhanpalkinto

Julkaistu 01.01.2018

Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen (SKR) vuoden 2018 rauhanpalkinto on myönnetty tekoälytutkija Timo Honkelalle.

Honkela on ollut esillä syksyllä ilmestyneen Rauhankone – tekoälytutkijan testamentti -kirjansa ansiosta. Siinä esitetään idea ihmisten kommunikointia analysoivan tekoalyn valjastamisesta yksilöiden ja valtioidenkin välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Kyse ei ole yksittäisestä laitteesta tai järjestelmästä, vaan pikemminkin toimintaperiaatteesta, jota tukemaan voidaan rakentaa tietoteknisiä välineitä.

Rauhankone-kirjan perimmäisenä tavoitteena on lisätä ihmisten välistä ymmärrystä, taltuttaa tunnemyrskyjä ja edistää oikeudenmukaisuutta teknologian avulla.

Honkelan kansainvälinen tutkijanura keskeytyi kolme vuotta sitten hänen saatua yllättäen aivokasvaindiagnoosin.

”Valitsimme Honkelan, koska hänen näkökulmansa rauhantyöhön on ennennäkemätön ja virkistävä,” SKR:n varapuheenjohtaja Timo Virtala toteaa.

”Korostamme rauhantyön moninaisuutta. Rauhantyötä pitäisi tehdä sekä ihmisen henkisen kehityksen että poliittisten järjestelmien kehittämiseksi. Honkela tuo keskusteluun aivan uuden ulottuvuuden, teknologian.”

SKR:n rauhanpalkintoa on myönnetty vuodesta 1982 lähtien. Palkinnonsaaja julkistetaan perinteisesti kirkkojen kansainvälisenä rauhanpäivänä 1. tammikuuta.

Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa piispa Munib Younan, rauhankasvatuksen äiti Helena Kekkonen, kansanedustaja Pekka Haavisto ja toimittajat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff.

SKR on ekumeniaa ja uskontojenvälistä vuoropuhelua korostava, kirkkokuntiin sitoutumaton rauhanjärjestö.

Lisätietoja: Timo Virtala, timo.j.virtala@gmail.com, p. 045 784 05574

Kristillinen RauhanliikeLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Timo Honkela, p. 040 844 6 553

Lisätietoja kirjasta ja kuva Honkelasta löytyy kustantaja Gaudeamuksen sivuilta.