Hyppää sisältöön

Kirkon toiminta koronapandemian aikana

Suomessa koronarajoituksista ja -suosituksista luovutaan, kun rokotuskattavuus on riittävän korkea. Seurakuntien palveluiden ja tapahtumien tilanne on nähtävillä seurakuntien omilla verkkosivuilla.

Kirkon tilaisuuksissa ei tällä hetkellä käytetä koronapassia

Koronapassin käyttö on tuli mahdolliseksi 16.10.2021.Tällä hetkellä alueellisia kokoontumisrajoituksia ei ole voimassa. Jos koronatilanne huononee, ja seurakuntatoimintaan vaikuttavia kokoontumisrajoituksia otetaan alueilla käyttöön, voi seurakunta itse päättää passin mahdollisesta käyttöönotosta.

THL on päivittänyt maskisuositustaan 30.9.2021. Maskia kannattaa edelleen käyttää etenkin ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja erityisesti, jos on rokottamaton. Maskia suositellaan yli 12-vuotiaille. Koronan tartuntariski on suurempi sisätiloissa kuin ulkona. Seurakuntien tiloihin saa tulla vain täysin terveenä. Tilaisuuksissa, joissa on lähikontakteja, kasvomaskien käyttöä suositellaan. Seurakunnissa korostetaan edelleen myös käsihygienian noudattamista.

Seurakuntalainen:

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset kuuluvat kirkkolain 4 luvun 1 §:n mukaan seurakunnan lakisääteisiin tehtäviin. Jumalanpalveluksiin sekä kirkollisiin toimituksiin on jälleen mahdollista osallistua paikan päällä. Useat seurakunnat striimaavat jumalanpalveluksiaan, eli niitä voi seurata jatkossakin verkon välityksellä.

THL:n ohjeet infektioiden ehkäisystä ja torjunnasta

THL:n vastauksia usein kysyttyihin virusta koskeviin kysymyksiin

Piispojen kannanotot rokotukseen

Koronarokotus ei aiheena ole sellainen, josta kirkon päättävät elimet tuottaisivat virallisen kannanoton. Kirkko on kuitenkin koko korona-ajan noudattanut viranomaisten linjauksia ja suosituksia koronaohjeistuksessaan. Arkkipiispa Tapio Luoma on kannustanut ottamaan rokotteen ja todennut, että kristityn vastuuseen kuuluu huolehtia lähimmäisen terveydestä ja hyvinvoinnista. Hänen mielestään suomalaisten on syytä luottaa rokoteasiassa viranomaisiin. Koronan osalta kyse ei ole pelkästään siitä, miten yksilö selviää taudista vaan, miten suojelemme toinen toisiamme.

Samoin Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on viestinyt, että rokotteen ottaminen on kristityn vastuu. Tampereen piispa Matti Repo on julkaissut videovetoomuksen koronarokotteen ottamisen puolesta. Helsingin piispa Teemu Laajasalo on Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan kannustanut ihmisiä ottamaan koronarokotuksen lähimmäisenrakkauden nimissä.