Hyppää sisältöön

Katekismus

Katekismus on hengellinen käsikirja, joka ilmaisee lyhyesti ja selkeästi Raamatun keskeisen sisällön ja sen, mitä luterilainen kristillinen usko on. Kymmenen käskyä, uskontunnustus ja Isä meidän -rukous ovat katekismuksen ydin. Katekismuksen syvin tehtävä on ohjata meitä elämään uskossa Jumalaan ja rakkaudessa toinen toiseemme.

Nykyinen katekismus ilmestyi vuonna 2000, jolloin se jaettiin joka kotiin. Kymmenen käskyä, uskontunnustus ja Isä meidän -rukous ovat katekismuksen ydin. Ne ovat yhteisiä moniin eri kirkkokuntiin kuuluville kristityille. Martti Lutherin Vähän katekismuksen mukaisesti tässä katekismuksessa esitetään myös kasteen ja ehtoollisen sakramenttien sisältö sekä muita keskeisiä kohtia.

Kymmenen käskyä ilmaisee elämän peruslain: mitä meidän tulee tehdä ja mitä jättää tekemättä. Uskontunnustus kertoo siitä, kuka Jumala on, mitä hän on puolestamme tehnyt ja mitä hän meille antaa. Isä meidän -rukous ohjaa meidät rukoilemaan Jumalaa, jotta pysyisimme uskossa häneen ja voisimme elää hänen tahtonsa mukaisesti. Kasteen sakramentti on hengellisen elämämme perusta. Ehtoollinen vahvistaa meitä elämään uskossa ja rakkaudessa. Raamatun sana, ripin anteeksiantamus, rukous ja Jumalan siunaus kantavat meitä läpi elämän.