Hyppää sisältöön

Kirkolliskokous

Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin.

Kirkolliskokous päättää Suomen evankelis-luterilaisen kirkon oppia ja kirkon työtä koskevista keskeisistä linjauksista. Se päättää myös kirkon hallinnosta ja taloudesta.

Kirkolliskokous vaikuttaa merkittävästi kirkon lainsäädäntöön. Se muokkaa kirkkolain sisällön ja tekee esitykset eduskunnalle, joka hyväksyy tai hylkää ne.

Kirkolliskokous kokoontuu Turun kristillisellä opistolla kahdesti vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa. Kokoukset kestävät 4-5 päivää. Kirkolliskokouksen koko toimikausi kestää neljä vuotta.

Kirkolliskokousedustajat ovat vaaleilla valittuja seurakuntalaisten edustajia. Seuraavat kirkolliskokousvaalitLinkki avautuu uudessa välilehdessä toimitetaan vuonna 2024. Kirkolliskokousedustajiin voi tutustua ehdokasgalleriassa. Ehdokasgalleriassa on tiedot kirkolliskokousvaalien tuloksista helmikuun 2020 tilanteen mukaan eikä tiedoissa ole otettu huomioon uusintavaalien tuloksia tai muista syistä tapahtuneita edustajien vaihdoksia. Ajantasaiset tiedot kirkolliskokousedustajista ovat näillä sivuilla: Kirkolliskokouksen edustajat aakkosittain - evl.fi.

Kirkolliskokoukselle esityksiä tekevät piispainkokous, kirkkohallitus ja hiippakuntavaltuustot sekä kirkolliskokousedustajat itse. Myös seurakuntalaisen tekemä aloite voi edetä kirkolliskokoukseen saakka. Kysy lisää seurakuntasi kirkkoherranvirastosta.

Evl.fi/plus-palvelusta löydät syvempää tietoa kirkolliskokouksesta, muun muassa asiakirjat, seuraavat kokoontumisajat sekä striimit.

Ihmisiä kirkolliskokoussalissa Turun kristillisellä opistolla.