Hyppää sisältöön

Kirkkoon liittyminen

Kirkkoon liittyminen tarkoittaa liittymistä kotikuntasi seurakuntaan. Poikkeuksena tähän ovat Olaus Petrin -seurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja Suomen saksalainen evankelis-luterilainen seurakunta, joihin voi liittyä kotikunnasta riippumatta. Olaus Petrin seurakuntaan ja Suomen saksalaiseen seurakuntaan ei voi liittyä Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta vaan ottamalla yhteyttä ko. seurakuntien kansliaan.

Miksi liittyisin kirkkoon?

Liity kirkkoon -verkkopalvelu

Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon tietoturvallisesti. Jos kirjaudut palveluun pankkitunnuksilla, valtaosa tarvittavista tiedoista saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautumiseen pankkitunnuksien avulla, voit lähettää palvelun kautta seurakuntaan yhteydenottopyynnöön, jonka avulla kirkkoon liittyminen voidaan laittaa vireille. Henkilötietosi välittyvät kotikuntasi seurakuntaan. Jäsenyytesi on voimassa vasta kun seurakunta on vahvistanut asian.

SIIRRY LIITY KIRKKOON -PALVELUUN

Kirkkoon liittymiseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä oman kotikunnan seurakunnan kirkkoherranvirastoon. seurakuntien yhteystiedot

Kirkkoon voi liittyä myös tulostamalla ja täyttämällä tämän lomakkeen. Lomake tulee postittaa tai viedä oman kotikunnan seurakuntaan.

Hyvä tietää kirkkoon liittymisestä

  • Kirkon jäsenyys edellyttää kastetta. 15 vuotta täyttäneen kirkkoon liittyjän tulee olla myös rippikoulun käynyt. Voit sopia seurakunnan kanssa kasteesta ja konfirmoinnista. Seurakuntien yhteystiedot
  • Toimitusten muotoon ja sisältöön vaikuttaa ikäsi ja elämäntilanteesi. Tietoa toimituksista ja kirkkoon liittymisestä
  • Evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnan jäseneksi voi liittyä Suomen kansalainen, jolla on kotikunta Suomessa. Myös pysyvästi ulkomailla asuva Suomen kansalainen sekä ulkomaan kansalainen, jolla on kotikunta Suomessa, voivat liittyä kirkon jäseneksi.
  • Ulkomaan kansalainen, joka on vailla kotikuntaa voi liittyä kirkon jäseneksi, kun hän on ollut mukana seurakunnan toiminnassa vähintään kolmen kuukauden ajan.
  • Alle 18-vuotiaat voivat liittyä kirkkoon huoltajien suostumuksella. Lisätietoa alaikäisten kirkkoon liittämisestä
  • Kirkon jäsenenä maksat kirkollisveroa. Veroprosentti on seurakuntakohtainen. Tällä hetkellä se vaihtelee seurakunnasta riippuen yhden ja kahden prosentin välillä. Tietoa kirkollisverosta ja sen käytöstäLinkki avautuu uudessa välilehdessä  
  • Liittyminen Suomen ev.lut. kirkkoon ei automaattisesti erota sinua toisesta kirkkokunnasta. Eroaminen tulee tehdä ensin. 
  • Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ei pääsääntöisesti voi samanaikaisesti olla muun uskonnollisen yhdyskunnan jäsen.  Kirkon jäsen voi kuulua samanaikaisesti toiseen uskonnolliseen yhdyskuntaan vain, jos kirkolliskokous on hyväksynyt sitä koskevan ekumeenisen sopimuksen jäsenyyden vastavuoroisista edellytyksistä. Varsinainen kaksoisjäsenyys voisi syntyä käytännössä vain Suomen anglikaanisen kirkon kanssa, johon kuuluu noin sata jäsentä. 
  • Kirkon jäsenen katsotaan eronneen kirkon jäsenyydestä, jos hän liittyy jonkin muun uskonnollisen yhdyskunnan jäseneksi.