27.3.2017

Finlandsbildens dunkla sida – mathjälp till över 100 000 människor

Kyrktjänst (Kirkkopalvelut ry) som koordinerar distributionen av EU:s livsmedelshjälp till församlingarna fick senaste år ungefär 750 000 kg livsmedel att dela ut. Under året delade församlingarnas över 300 utdelningspunkter ut 104 570 matkassar och över 11 000 måltider.

Ca 106 000 människor får mathjälp. Största delen av dem är ensamförsörjare, småinkomsttagare, personer som lever på basinkomst, personer som jobbar deltid och äldre med liten pension.

– Allt oftare blir finländare i nöd tvungna att ty sig till brödkön. Församlingar och organisationer erbjuder förstahjälp för människor som hungrar och har andra akuta problem men där samhällets officiella skyddsnät brister. Det är skrämmande att många familjer har varit tvungna att ty sig till hjälp redan i flera generationer, konstaterar insamlingschef Tapio Pajunen på Kyrktjänst.

Förutom att mathjälpen stillar hungern motverkar den också fattigdom och marginalisering. För många är stunden då de tar emot hjälpen också en möjlighet att tala om vad som händer och få kamratstöd. Samtidigt kan man diskutera utmaningar i vardagen och hjälpa den behövande med att lösa ekonomiska problem. För de som tar emot mathjälpen är det en helt gratis form av stöd.

Hela byn hjälper till med morgongröten

För några år sedan vaknade tanken om en mötesplats varje vecka i församlingen i Konginkangas. Församlingen kläckte idén om ett morgongrötsbord dit alla ortsbor bjöds in.

– Alla hjälper varandra, vid morgongröten blir ingen särskilt uppmärksammad, stämplad eller utpekad. Att göra något tillsammans ger gott humör, säger diakon Jaana Muurikainen från Konginkangas.

Varje vecka möts ungefär 60-80 matgäster kring morgongröten, allt från barn till pensionärer. Senaste år bjöd församlingen på över 3 000 måltider.

Kyrktjänst har distribuerat EU-livsmedel ända sedan hjälpverksamheten inledes år 1996. Genom åren har livsmedelsutbudet blivit mångsidigare och man har beaktat hälsoeffekterna. I år delar man ut bland annat mjöl, grötflingor, makaroner, surskorpor, müsli och färdigmatförpackningar, såsom ärtsoppa och köttkonserver.

Också på påsken äter man tillsammans i församlingarna enligt gammal kristen tradition. Att äta vid samma bord är att dela mat, dryck, tid och berättelser. Samtidigt utmanar det till att tänka på hur maten kunde delas mera jämlikt över världen så att den räcker åt alla. Framför allt på finskt håll syns måltidsgemenskaper i de sociala medierna med hashtaggen #samassapoydassa (#vidsammabord på svenska).

Mera information:
Tapio Pajunen, insamlingschef, Kirkkopalvelut, tfn 0400 870 041, tapio.pajunen@kirkkopalvelut.fi
Ulla Pesola, koordinator av EU:s livsmedelshjälp, tfn 040 540 3984, ulla.pesola@kirkkopalvelut.fi
Jaana Muurikainen, diakon, tfn 050 400 6745, jaana.muurikainen@evl.fi

Tillbaka till toppen