Hyppää sisältöön

Fastklistrad vid skärmen? 

Oj, det har kommit ett Whatsappmeddelande. Nå, jag kan kolla min mejl när jag nu ändå är här. Just ja, Anna hade skickat ett meddelande på messenger som jag har glömt att svara på. Va, där är ju en artikel om just det ämne som vi talade om igår och vilka fina bilder syrran har lagt upp… I det skede kommer min partner in:

– Måste du hela tiden vara på telefonen? Vad håller du på med där? Du är ju helt beroende! 
– Nå inte är jag det, jag kollade bara lite mejl! Själv sitter du hela tiden och kollar Netflix. 

Vad gör den virtuella världen med våra parrelationer? Hur kan min värld där ute på nätet vara mitt sätt att ha ett eget liv, sköta mina ärenden, göra saker som ger mig inspiration och få en stunds vila från vardagen – utan att det börjar skava på familjerelationerna? När blir mitt virtuella liv ett hot mot vår parrelation? När tar den bara för mycket tid? När väcker den min partners osäkerhet och kanske svartsjuka? 

Olika perspektiv

När man frågar människor vad som är viktigt i en parrelation finns ofta ärlighet med bland svaren. Till ärligheten hör också öppenhet, att man inte döljer saker. Datorer, surfplattor och telefoner är knepiga för att där oändligt mycket bra och dåliga saker. Den som ser dig sitta vid skärmen har ingen aning om vad du gör där, om inte du berättar eller är öppen med det. 

När din partner irriterar sig på din telefon- eller datoranvändning, kom ihåg att han eller hon har ett annat perspektiv. Den andra kanske bara inte vet vad du gör och det skapar osäkerhet. Du kanske sitter väldigt oskyldigt och umgås med vänner eller läser en intressant artikel, men hur kan din partner veta det? Via samma medium kan man komma åt så mycket annat; personer som ger dig uppmärksamhet, shopping, porr osv i all oändlighet. 

Kanske det är du som är orolig?

Det kanske är andra vägen, du som blir orolig eller irriterad när din partner finns i sin egen e-värd. Fundera vad du känner och försök uttrycka det. ”Älskling, jag vill gärna ha mera tid tillsammans med dig” funkar bättre än ”Måste du alltid hänga framför datorn?”. I stället för ”Du gör ju inget annat nuförtiden än skrollar på din telefon och gör vem vet vad” kanske du kan säga ”Vet du, jag blir osäker då du tillbringar så mycket tid på nätet med andra, det skulle lugna mig om du berättar lite vad som fångar din uppmärksamhet där”. 

All den tid som du tillbringar ensam på din surfplatta är tid borta från partnern eller familjen. Den tiden – eller en del av den – må vara hur nödvändig som helst, men det är naturligt att din omgivning reagerar på det. Så när de påpekar något om din nätanvändning, fråga vad som är frustrerande. Vill de ha tid med dig? Är de rädda att förlora dig? 

Öppenhet i stället för kontroll

Satsa på att vara så öppna med varandra att ingen får behov av att vara kontrollerande, för kontroll är ingen bra väg. Det behövs integritet i en parrelation och man behöver sina egna vägar och vänner, också i den virtuella världen. Tillräckligt med öppenhet kan ge den trygghet som relationen behöver. 

Texten är skriven av familjerådgivare Kesia Edström

Bildcollage, där alla bilder visar att telefonen tar all uppmärksamhet.
En delar någonting från sin telefon och de tre andra njuter av att få ta del av bilden.