Hyppää sisältöön

Råd för dig att överleva sorgen

Vi har alla utvecklat metoder för att leva med sorg. Här har familjerådgivare Birgitta Strandberg-Rasmus listat goda råd för hur vi kan handskas med vår sorg.

Det handlar om tillit till något större, något som bär i stunden. Det handlar också om våga erkänna situationen, att inte veta någonting, att inte förstå, men ändå finnas och påminna sig själv att jag kan åtminstone andas. Hon uppmanar oss att våga vara i stunden, inte bedöva eller fly det svåra / hemska.

Att överleva sorgen handlar om:

  • att våga tro att det just nu är så här, men det kommer en ny annorlunda dag,

  • att våga vänta – jag har hört det sägas att en människa är alltid större än sin situation. 

  • våga tro på sina inre behov och följa sin inuition:

    • idag vill jag vara ensam, idag behöver jag sällskap, jag behöver frisk luft – en lång promenad, jag behöver skrika, gråta-jag är bara så ledsen, jag är arg-på Gud, på den som jag mist, på läkarna, omgivningen, alla 

  • Minnas att vi kan inte styra känslor med intellektet. 

Det är normalt att sörja

Sorg och depression blandas lätt ihop. Det är viktigt att komma ihåg att sorg är normalt. Man får känna sig nere utan att det är patologiskt, det är en del av vårt gudagivna känsloregister att sörja.  I samband med diagnostisering är det viktigt att skilja på sorg och depression. 

En vacker dag kommer du att se tussilagon, höra fågelsång, känna doften av vår och då kan du veta att du återvänder till livet. Det behövs mod att leva sig igenom sorgen. Vi behöver mod att möta och bearbeta våra känslor och minnen. Vi skall ärligt se på det som varit och allt det som inte blev som vi tänkt oss. Vi skall förlåta oss själva och den andra och med nyfikenhet våga ta emot vad som skall komma.

Skribent: Birgitta Strandberg-Rasmus

Tussilago