Hyppää sisältöön

Pyhiinvaellusmateriaalia ja linkkivinkkejä

 

Täältä löydät erilaisia pyhiinvaellusaiheisia materiaaleja, kirjallisuuslistan ja linkkivinkkejä. Sivusto päivittyy jatkuvasti. 

 

Linkkivinkkejä

Opas mobiilipyhiinvaellusten tekoon 

Mobiilipyhiinvaellusten suosio on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Sininauhaliitto ja Pyhiinvaellus Suomi on yhdessä tuottanut oppaan mobiilireittien toteuttamiseen. Oppaassa kerrotaan aluksi hiukan pyhiinvaelluksesta, miksi siihen kannattaisi toimijana ja seurakuntana tarttua. Sen jälkeen avataan käytännön esimerkein, miten voi rakentaa mobiilipyhiinvaellusreitin, mitä se vaatii ja millaisiin asioihin kannattaa varautua reittiä työstäessä.

Teksti: Saara Valkama, Annastiina Papinahoja Karoliina Haapalehto. Kuvat: Aleksi Saariranta, Karoliina Haapalehto. Kuvitus s. 8–9: Tuuli Sunden. Logo ja ilme: Jani Käsmä

 

Virtuaalikierros Turun seudun pyhiinvaelluskohteilla

Tutustu Koroisten alueen, Ravattulan Ristimäen, Liedon vanhalinnan, Turun tuomiokirkon, Pyhän Katariinan kirkon, Vaarniemen, Kuusiston linnanraunioiden, Korppoon kirkon, Maarian kirkon ja Liedon kirkon maisemiin 360 -kuvien avulla. Kierrokset ovat kuunneltavissa ja luettavissa suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Tutustu 360 -kuviin osoitteessa https://pyhiinvaellus.360tour.fi/

 

Maiseman tarina -opas 

Maiseman tarina -opas on tarkoitettu yrittäjille ja kehittäjille. Kirja auttaa luomaan maisemapalveluita paikan persoonallisista ominaisuuksista ja rohkaisee tuomaan paikan henkeä esiin yrityksen tuotteissa ja markkinoinnissa.

Tutustu julkaisuu täällä.

 

Kylän historia eläväksi -kirja

Kylän historia eläväksi -oppaaseen on koottu niin ammattilaisten kuin arjen yhdistystoimijoiden hyviä malleja ja kokemuksia siitä, miten paikallista historiaa voi hyödyntää ja jopa tuotteistaa vetovoimaisiksi tapahtumiksi, matkailureiteiksi ja -kohteiksi.

Tutustu teokseen täällä. 

 

Godfulness.fi

Raision seurakunnan lanseeraama Godfulness.fi -sivusto tarjoaa erilaisia keho- ja luontohengellisyysharjoituksia. 
"Luonto on nostettu vahvasti esiin, jotta sinun olisi helpompi rentoutua ja kohdata itsesi ja Jumala. Luonnon rentouttava vaikutus voi välittyä jo pelkästä mielikuvasta tai katsomalla luontokuvaa, joten voit tehdä harjoitukset myös sisällä."


Tutustu sivustoon osoitteessa www.godfulness.fi

 

Lahden Vihreä kirkko 2021 -ohjelma

Lahden seurakunnat osallistuu Lahden ympäristöpääkaupunkivuoteen 2021 useilla erilaisilla tapahtumilla. Lahden Vihreä kirkko 2021 -vuoden teemoja ovat luonnosta ja ympäristöstä saatava henkinen hyvinvointi, positiivisen luontokokemuksen tukeminen ja ympäristökasvatus sekä yhteistyö- ja osallistumismahdollisuuksien luominen eri toimijoille.

Tutustu ohjelmaan Lahden seurakunnan sivustolla.

 

Toivoa ja toimintaa -malli

Toivoa ja toimintaa -malli on uudenlainen globaalikasvatuksen toimintamalli. Toiminnan keskiössä on oppia tarkastelemaan kestävän kehityksen näkökulmia, käsittelemään niihin liittyviä tunteita ja vaikuttamaan yhteiskunnallisesti paremman maailman puolesta. Malli auttaa aikuista työskentelyn ohjaamisessa kouluympäristössä tai muussa nuorten toiminnassa.

Lue lisää täältä.

 

Katsomuskasvatus 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän varhaiskasvatuksen lastenohjaajat ovat laatineet kolme uutta materiaalia pyhiinvaelluksille, joissa lapsi on keskiössä. Kaksi pyhiinvaellusreittiä sijoittuu Aurajoen varrelle: vaellus itsetuntemukseen kulkee Koroisten maisemissa ja vaellus kaupungin vilskeessä Mikaelinkirkolta Martinkirkolle. Kolmas materiaali on valloittavien eläinhahmojen johdolla tehtävä pyhiinvaellus ajasta ja paikasta riippumatta. Materiaalin voi tulostaa mukaan, vaikka kesämökille tai päiväkodin metsäretkelle.

Tutustu materiaaleihin täällä. 

 

Luonto ja tunteet

Sivustolta löydät ratkaisukeskeistä tietoa ympäristöahdistuksesta ja muista tunteista, joita luonnon hätätila aiheuttaa. Tavoitteena on tukea kasvua kohti ekologisesti ja eläineettisesti kestävämpää arvomaailmaa.

Lue lisää osoitteesta www.luontojatunteet.fi

 

Liikkuva Seurakunta 

Liikkuva seurakunta on toimintamalli, jonka avulla liikettä voidaan seurakunnissa lisätä sekä tehdä näkyväksi. Liikkuva seurakunta perustuu kristillisen ihmiskäsityksen kokonaisvaltaisuuteen. Sivustolta löytyy viestintämateriaaleja, hyviä vinkkejä ja toimintamalleja, jotka ovat vapaasti seurakuntien käytössä. 

Lue lisää osoitteesta www.liikkuvaseurakunta.fi

 

Kirkon Ympäristödiplomi

Kirkon ympäristödiplomi viitoittaa suuntaa ja antaa konkretiaa ympäristövastuun toteuttamiseen seurakunnan työssä ja toiminnassa. Ympäristödiplomin avulla seurakunta on mukana toteuttamassa kirkon yhteistä tavoitetta kohti hiilineutraaliutta. 

Lue lisää ympäristödiplomista ja sen hakemisesta osoitteessa www.evl.fi/ymparistodiplomi 

 

Sielun latauspiste 

Sivustolla on podcasteja uskosta ja elämästä, vaellushetkiä vantaalaisessa luonnossa, Spotify-listoja, Hiljaisuuden joogaa sekä kristillistä meditaatiota. Näiltä sivuilta voit löytää itsellesi sopivan tapa ladata sieluasi.

Tutustu Sielun latauspisteeseen täällä.

 

Turun tuomiokirkko 

Sivustolla löytyy infoa muun muassa Tuomiokirkon ajankohtaisista tapahtumista sekä tietoa Tuomiokirkon historiasta. 

Tustu sivustolle täällä. 

 

Tilaisuuksia

 

Retki kylään tekee hyvää -matkailuwebinaari

Tiistaina 1.2.2022 klo 9-12 järjestettiin ”Retki kylään tekee hyvää” -matkailuwebinaari.

Webinaarissa kuultiin esityksiä luonto-, kulttuuri- ja kylämatkailun kehittämisestä, esiteltiin erilaisia matkailureittejä, kohteita, palveluita ja nähtävyyksiä, joihin matkailija voi helposti tehdä pidempiä tai lyhyempiä päiväretkiä. Webinaarissa päästiin myös pyhiinvaellusteemaan, kun Annastiina Papinahon kertoi pyhiinvaelluksesta kokonaisvaltaisen matkailun näkökulmasta ja Jouni Elomaan esitelmöi nykypäivän pyhiinvaelluksesta esimerkkinään Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitti.

Katso webinaarin tallenne täältä. 

 

Elämän matkalla olevien -messu ja pyhiinvaelluskeskuksen juhla

Pyhiinvaellusteemainen messu Turun tuomiokirkossa 15.8.2021. Liturgi ja saarnaaja piispa Mari Leppänen, avustava pappi tuomiorovasti Aulikki Mäkinen. 

Tallenne on katsottavissa täältä.

 

Kirjailijailta - mukana Anneli Kanto ja Marjatta Lehtovirta 

Pyhiinvaelluskeskus ja Tuomiokirkko seurakunta järjestivät kirjailijaillan Turun tuomiokirkossa perjantaina 13.8.2021. Marjatta Lehtovirta kertoi runokirjastaan kävelen joen väärää puolta sekä teoksestaan Druidiset sirut - Santiago de Compostela kutsuu. Anneli Kanto kertoi teoksestaan Rottien pyhimys, jossa sukelletaan keskiaikaisten kirkkomaalarien maailmaan. 

Tallenne on katsottavissa täältä. 

 

Matka itseen - Webinaari modernista pyhiinvaelluksesta

Webinaarin järjestivät Visit Finland yhteistyössä Pyhiinvaellushankkeen, Turun kaupungin ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, St. Olav Waterwayn ja Paraisten kaupungin kanssa.
Webinaarin nauhoitteen löydät täältä. 

 

Pyhiinvaelluskauden 2021 siunaus

Tuomiorovasti Aulikki Mäkinen siunasi pyhiinvaeltajia lauantaina 15.5. Tuomiokirkossa. Tilaisuus oli kaikkien Suomen pyhiinvaellusreittien yhteinen. Mukana avaamassa vuoden 2021 pyhiinvaellussesonkia oli Henrikin, Jaakon ja Olavin reittien edustajat, pyhiinvaelluskeskuksen koordinaattori Annastiina Papinaho sekä Olavinreitin yhteyshenkilö James Simpson. 

Tallenne katsottavissa Virtuaalikirkon sivuilla.

 

Pyhä arki ja pyhiinvaellus -keskustelutilaisuus

Lauantaina 3.10.2020 Turun tuomiokirkossa keskusteltiin pyhiinvaelluksesta. Mukana olivat toimittaja, juontaja Ella Kanninen, teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurme sekä arkeologi, tietokirjailija Ilari Aalto. Mikä arkeamme rytmittää ja millaisia asioita pidämme merkityksellisinä? Miten vaellus ja luonnossa liikkuminen voivat kuljettaa pyhän äärelle? 

Katso keskustelutilaisuus kokonaisuudessaan täältä. 

 

Pyhiinvaellusaiheisia kirjoja

 

Kirjalistaan on koottu pyhiinvaelluskirjoja, kaunokirjallisia teoksia sekä aiheeseen muuten liittyvää kirjallisuutta. 

Täältä pääset tutustumaan pyhiinvaellusaiheiseen kirjalistaan.

 

Blogikirjoituksia 

 

Turku - Pyhiinvaeltajien kohtaamispaikka 

Pyhiinvaelluskeskukseen tutustumassa 

Pyhän Olavin merireitti johdattaa pyhiinvaeltajan Jurmoon