Hyppää sisältöön

Ajankohtaista

Tänne kerätään ajankohtaista tietoa yhteisistä vaelluksista, tapahtumista ja tilaisuuksista. Muutokset mahdollisia, tarkista aina linkin kautta tapahtuman omilta sivuilta viimeisin tieto. Ajankohtaista tietoa yhteisistä vaelluksista ja tapahtumista löydät myös Pyhiinvaellus Suomen Facebookista. Nettisivut päivittyvät jatkuvasti. 

Kuva: Aleksi Saariranta

Uutiset

Pyhiinvaellustiimi vahvistuu

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin pyhiinvaellustiimissä on aloittanut projektirahoituksella kaksi uutta työntekijää, projektityöntekijät FM Larissa Riihihuhta ja loppuvaiheen uskontotieteen opiskelija Pinja Luoma.

Larissa työstää keväällä pyhiinvaellusteemaisen opetussuunnitelmaan pohjautuvan paketin opettajille, suunnittelee tulevaa pyhiinvaelluspolkua sekä uusien nettisivujen käännöksiä. Larissa on töissä toukokuun loppuun saakka ja hän tekee osa-aikaista työaikaa.

Pinja koordinoi kevään osa-aikaisesti viestipyhiinvaelluksen Mikkelin hiippakunnan osuutta. Hän jatkaa kokoaikaisessa harjoittelussa touko-elokuun, viestivaelluksen Mikkelin osuutta koordinoiden ja pyhiinvaelluskeskuksessa toimien.

Pinja Luoma (vasemmalla) & Larissa Riihihuhta (oikealla) 

Pyhiinvaellusopas 

Sininauhaliiton ja Pyhiinvaellus Suomen tuottama pyhiinvaellusopas mobiilireittien rakentamiseen on valmistunut. Oppaan pohjana toimii diakoni Saara Valkaman Sininauhaliiton harjoittelussa työstämä Pyhiinvaellus Helsingin Uutelan pyhiinvaellusreitti ja Valkaman opinnäytetyö mobiilireitin toteuttamiseen. Oppaan esimerkkinä mobiilireittialustasta on Citynomadin reittityökalu. Oppaassa kerrotaan aluksi hiukan pyhiinvaelluksesta ja avataan käytännön esimerkein, miten voi rakentaa mobiilipyhiinvaellusreitin, mitä se vaatii ja millaisiin asioihin kannattaa varautua reittiä työstäessä. Opas ladattavissa (klikkaa kuvaa tai lataa linkin sivujen kautta): https://evl.fi/pyhiinvaellus/pyhiinvaellustietoa/materiaalit

 

Merkityksellisen matkailun hanke alkaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tuomiokapitulille 140.000 euron rahoituksen hankekokonaisuudelle ”Merkityksellisen matkailun (pyhiinvaellusten) tuotteistamisen verkostokoordinointihanke 2021-2023.” Pyhiinvaellusmatkailuun liittyvä hankehakemus valmisteltiin pyhiinvaellushankkeen, Turun kaupungin ja tuomiokapitulin yhteistyössä. Hankekausi on 1.9.2021-31.12.2023. 

Lisätietoa täältä.

 

Tapahtumat 

 

Rauhan ja hyvän kävely

3.3.-26.5.
Pandemian jälkeisenä aikana, sodan murtaessa turvallisuuden tunnettamme, keskellä ilmastokriisiä tarvitsemme rauhan eri tasoja. Tarvitsemme sisäistä rauhan ja hyvän oloa. Tarvitsemme sisäistä valoa, jotta se voi loistaa muille.
Kutsumme sinut mukaan yhteiselle yksinkertaiselle pyhiinvaellukselle aina torstaisin 3.3.-14.4.
Kävelylle lähdetään klo 17 Turun tuomiokirkon portailta ja palataan samaan paikkaan viimeistään klo 18.

Tällä vaelluksella saat huokaista ahdistuksesi, väsymyksesi, kulkea yhdessä, halutessasi jakaa ajatuksiasi tai olla hetki hiljaa yhdessä. Kuljemme tunnin aikana Tuomiokirkon lähialueella helppokulkuisia reittejä. Mukaan tarvitset säänmukaiset vaatteet ja kengät, halutessasi vesipullon. Lähdemme säässä kuin säässä. Ilmoittautumista ei tarvita. 

Lisätietoa täältä.
 

Henrikin seurakunnan pienet pyhiinvaellukset 


Pyhiinvaellukset lähtevät Henrikinkirkolta ja päätyvät Ylösnousemuskappeliin. Jokaisessa on musiikillinen päätös.


ke 4.5. klo 17-18.30, huolettomuus
su 22.5. messun ja lounaan jälkeen klo 12.45-14, kiireettömyys
ke 8.6. klo 17-18.30, vapaus
su 21.8. messun ja lounaan jälkeen klo 12.45-14, hengellisyys
ke 7.9. klo 17-18.30, yksinkertaisuus
su 25.9. messun ja lounaan jälkeen klo 12.45-14, jakaminen
 

Lisätietoa täältä.

Agricola -kävely

10.4.-18.9.2022 

Palmusunnuntaina 10.4. starttaa Agricola-kävely, pyhiinvaellus Pernajasta kohti Turkua.
Ensimmäinen osuus aloitetaan klo 10.00 ehtoollishartaudella Pernajan Pyhän Mikaelin kirkosta. Kävelyn päätepisteenä on Porvoon Tuomiokirkko. Kävelyn vetäjänä Hannu Holma.
Yhteisen aloitustapahtuman jälkeen vaellus jatkuu omatoimisena niin, että pyhiinvaeltajat voivat omatoimisesti kulkea reittiä koska tahansa keväästä syksyyn.
Sunnuntaina 18.9. Agricola-kävely huipentuu yhteiselle osuudelle Piikkiöstä Turkuun ja hetkipalvelukseen Turun tuomiokirkossa. Viimeinen kävelyosuus toteutetaan yhteistyössä Turun Pyhiinvaelluskeskuksen kanssa.

Omatoimikävelijöiden tueksi reitin tunteva opas kulkee reitin tiettyinä päivinä, mutta varsinaisia kävelytapahtumia ei järjestetä muulloin kuin alussa ja lopussa. Tämä ei vaadi seurakunnaltanne toimenpiteitä. Aikataulut tarkentuvat kellonajoilla myöhemmin. Pipliaseura viestii kävelyn etenemisestä.

Pipliaseura on valmistanut seitsemään pyhiinvaelluksen teemaan liittyvät pienet raamatunlause- ja rukouskortit pyhiinvaeltajien hengelliseksi evääksi. Nämä voi hankkia itselleen Pipliakaupasta.


Lisätietoja täältä. 

 

Pyhiinvaellusta ja Hiljaisuuden joogaa Ahvenanmaalla

6.-8.05.2022

Keväisessä Ahvenanmaan saaristossa järjestetään kristillistä Hiljaisuuden joogaa ja pyhiinvaellusta yhdessä joogaohjaaja ja pappi Menni Heikkisen kanssa 6.-8.5.2022. Matkan hinta on 395 euroa/henkilö.
Hintaan sisältyy lauttamatkat, majoitukset kaksi yötä kahden hengen huoneissa, aamupalat, perjantain lounas ja illallinen sekä ohjatut joogaharjoitukset ja jumalanpalvelus. 

Lue lisää täältä

 

Pyhiinvaellusseminaari 

7.5.2022

Millaista ortodoksinen pyhiinvaellus on historiassa ollut? Onko pyhiinvaellus ylipäätään mahdollista modernissa maailmassa? Miten pyhä tila vaikuttaa meihin? Miten aika toimii pyhässä tilassa?

Luennoista vastaa ja keskustelua johtaa professori, pappismunkki Serafim Seppälä, jonka teos Antiikista Bysanttiin oli tänä keväänä ”vuoden tiedekirja” -kilpailun finalistien joukossa.

Ohjelma:

13:00 Serafim Seppälä: Pyhiinvaelluksen idea ja olemus

14:00 Kahvi- ja teetauko (vapaaehtoinen kahvikolehti)

14:30 Serafim Seppälä: Jerusalem pyhiinvaelluskeskuksena

Keskustelua. Tilaisuus päättyy klo 16:00

Tilaisuuteen on vapaa pääsy

Lisätietoa täältä. 

 

Pyhiinvaellusta ja ratsastusta Ahvenanmaalla

19.-22.05.2022 

Matkalla pääsee tutustumaan niin Ahvenanmaan saaristoon kuin Manner-Ahvenanmaan nähtävyyksiin sekä nauttimaan pitkistä ratsastusvaelluksista ja makuelämyksistä. Matka sopii kokeneille ratsastajille. Hinta 895 euroa / henkilö.
Hintaan sisältyvät: majoitus kolme yötä kahden hengen huoneissa Brudhällin hotellissa Kökarissa (1) ja Stalldalenin pensionaatissa Grelsbyssä (2), kuljetukset kohteiden välillä, opastetut ratsastusvaellukset ja ohjelmassa mainitut ruokailut. Hinta sisältää lauttaliput Ahvenanmaalla ja laivamatkan Turkuun.

Lue lisää täältä

 

Pyhiinvaellus Jaakontiellä Turusta Rymättylään 

20.–22.5.2022

Tervetuloa mukaan pyhiinvaellukselle Turusta Rymättylään toukokuisena viikonloppuna.
Vaelluskurssi alkaa perjantai-iltana Turun kristilliseltä opistolta. Kuulemme Jaakontiestä, virittäydymme vaellukselle ja teemme pienen pyhiinvaelluksen Koroisiin. Ensimmäisen yön majoitumme Turun kristillisellä opistolla kahden hengen huoneissa.
Lauantaina siirrymme bussikuljetuksella Turun tuomiokirkkoon, jossa osallistumme kaikille pyhiinvaeltajille tarkoitettuun pyhiinvaeltajien matkaan siunaamiseen.
Tuomiokirkosta vaellamme Jaakontietä Raisioon, nautimme lounaan ja tutustumme Raision kirkkoon. Raisiosta vaellus jatkuu Naantalin kirkkoon ja toiseksi yöksi vaellamme Naantalin Luonnonmaalla sijaitsevaan Mariavägeniin. Lauantain matkan pituus on noin 26 km. Mariavägenissä on tarjolla kotiyöpyminen usean hengen huoneissa.
Sunnuntai-aamuna jatkamme vaellusta Jaakontiellä Rymättylään, jossa vietämme päätösmessua noin klo 16. Sunnuntain matka on noin 24 km. Päätösmessun jälkeen on yhteiskuljetus takaisin Turun kristilliselle opistolle.
Mukana kulkee huoltoauto koko vaelluksen ajan.
Matkaa johtaa pyhiinvaellusperinteen ja spiritualiteetin asiantuntija, Jouni Elomaa.
Pyhiinvaelluksen hinta on 230€, sisältäen opetuksen, kuljetukset, ruuat sekä yöpymiset liinavaatteineen. Opistolla on mahdollisuus yöpyä yhden hengen huoneessa lisämaksusta. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, jos sinulla on huonekaveritoive ja erityisruokavalioita.


Ilmoittautuminen viimeistään 9.5.2022 www.tk-opisto.fi/kurssit
Lisätietoja: annakaisa.siltanen@tk-opisto.fi tai 040 624 0814

 

Kolmen luostarin pyörävaellus

6.-10.6.2022

Pyhät Polut ry, Olavin Retkeilijät ry ja Savonlinnan seurakunta järjestävät yhdessä kolmen luostarin kautta kiertävän pyörävaelluksen 6.-10.6.2022. Matkaa tehdään leppoisaan tahtiin ja taukoja pidellen. Matkalla nautitaan Itä-Suomalaisista järvimaisemista, koskista ja metsäteistä. Pysähdyksiä tehdään Ihamaniemen, Lintulan ja Valamon luostareissa. Tarjolla on hengellistä matkaevästä Jani-papin hartauksien ja luostarien tarjoamien sisältöjen muodossa.

Lue lisää täältä. 

 

Pyhän Henrikin pyhiinvaellus 2022 

13.-19.6.2022

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys järjestää vaelluksen Turusta Köyliöön 13.-19.6.2022. Vaellukseen liittyy myös Köyliön Kirkkokarin messun jälkeen ”vaellusosuus” bussilla Kokemäelle, josta bussikuljetus illaksi Turkuun. Halukkaat voivat vaihtoehtoisesti jatkaa matkaansa Kokemäeltä bussilla tai junalla ja myös yöpyminen Kokemäellä onnistuu. Hinta on jäsenille 280 euroa ja muille 290 euroa sisältäen yöpymiset, ruokailut, välipalat, linja-autokuljetukset, huoltoauton palvelut sekä matkalla mukana olevan terveydenhoitajan palvelut. 
Lisätietoa sähköpostilla kalevi.salmi@fimnet.fi tai puhelimella 040 595 5292

Lisätietoa ja ilmoittautuminen täällä

 

Viestipyhiinvaellus 2022 

Viestipyhiinvaellus kulkee Pyhän Olavin mannerreittiä pitkin Savonlinnasta Turkuun. Vaellus jatkuu Pyhän Olavin merireittiä pitkin 14.8.2022 kohti saaristoa ja Ahvenanmaata.

  • Aloitustapahtuma helatorstaina 26.5.2022 Savonlinnan Olavinlinnassa piispa Seppo Häkkisen johdolla
  • Perillepääsynjuhla Turun tuomiokirkossa 14.8.2022 klo 10 arkkipiispa Tapio Luoman johdolla
  • Katso paikkakuntakohtaiset aikataulut täältä

Lisätietoa:

  • Mikkeli: Eriikka Jankko, eriikka.jankko@evl.fi
  • Lapua: Jukka Helin jukka.helin@evl.fi ja Jukka Jämsen jukka.jamsen@evl.fi
  • Tampere: Timo Frilander timo.frilander@evl.fi
  • Turun arkkihiippakunta: Timo Helenius timo.helenius@evl.fi
  • Pyhiinvaellus Suomi: Annastiina Papinaho annastiina.papinaho@evl.fi
  • Pyhän Olavin merireitti: James Simpson james.simpson@pargas.fi 

Instagram: @pyhiinvaellussuomi

Facebook: Pyhiinvaellus Suomi - Pilgrim Finland -Pilgrimage Finland