Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans samtalstjänst lyssnar också under sommaren

Publicerad 17.06.2021

Också i år inleds sommaren med osäkerhet trots att coronarestriktionerna har lättat. Pandemin är inte över och många bekymrar sig för framtiden. Även under sommaren drabbas vi av ensamhet, oro och tankar vi vill dela med någon. Då kan man lätta på bördan genom att ta kontakt med Kyrkans samtalstjänst.

Videor om utanförskap lyfter fram möjligheten till samtal

– Det finns en oro inför vardagen och osäkerhet inför möjligheten att börja umgås fysiskt då vi vant oss vid att vara sociala via datorn. De här upplevelserna gav upphov till två videon om utanförskap och möjligheten till samtal, berättar Sara Grönqvist, sakkunnig på Kyrkostyrelsen.

– I videorna försöker vi identifiera känslor som lätt kan drabba oss. Vi vänder oss speciellt till unga vuxna och hoppas att de ska hitta Kyrkans samtalstjänsts chatt, säger Grönqvist.

Videorna Våga ta kontakt - vi lyssnar och Har du någonting att berätta finns på kyrkans svenska Youtubekanal och sprids under sommaren via kyrkans sociala mediekanaler.

Lätt att få hjälp via telefon eller nätet

Kyrkans samtalstjänst telefonjour är öppen varje kväll klockan 20–23 på nummer 0400 22 11 90. Det är också möjligt att skriva meddelanden via nätjouren och få ett svar inom två dygn. Chatten är öppen som vanligt måndag till torsdag klockan 19–21. Nätjouren och chatten finns på webbadressen evl.fi/kyrkanssamtalstjanst.

Förtroliga och anonyma samtal

De som håller jour vid kyrkans samtalstjänst är frivilliga eller anställda i kyrkan eller som utbildats för uppgiften. De har tystnadsplikt.

Jourhavande ser inte identiteten på hen som tar kontakt. Samtalen bandas inte och inga diskussioner sparas. Inga som helst personliga uppgifter sparas. Alla samtal är konfidentiella.

Kyrkans samtalstjänst är medlem i delegationen för telefon- och webbhjälpens etiska principer PuhEet. Samtalsavgiften är vanlig lokal- eller mobilsamtalsavgift.

Också församlingarna stöder

Också många församlingar har egna telefonnummer som ger samtalsstöd. De lokala numren hittar man via församlingarnas webbplatser. 

Mera information:
sakkunnig i själavård Sara Grönqvist, Kyrkans central för det svenska arbetet, tfn 040 688 1522, sara.gronqvist@evl.fi
evl.fi/kyrkanssamtalstjanst
evl.fi/forsamlingar
Kyrkans svenska Youtubekanal