Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans mediestiftelse gav 114 000 euro i understöd till programproducenter

Publicerad 15.06.2021

Kyrkans mediestiftelse har vid vårens utdelning beviljat 114 000 euro i understöd till 18 olika programprojekt.

Det största enskilda produktionsstödet på 15 000 euro gick till tv-dokumentären Paavo ja minä – Viimeisten kiusausten tarina (Paavo och jag – Berättelsen om de sista frestelserna). Dokumentären regisseras av Satu Väätäinen och Jari Jolkkonen har skrivit manuskriptet och den kopplar samman Joonas Kokkonens opera De sista frestelserna med Paavo Ruotsalainens livsberättelse.

Kaisa Rastimos dokumentär Nasrin’s voice är en berättelse om en ung flickas och kvinnas väg genom ett system som består av nattliga gummibåtsfärder på Medelhavet, människosmugglare som erbjuder förfalskade pass, tvångsäktenskap, finländska myndigheter och bestämmelser, och integreringsprocessen. Produktionen fick 10 000 euro i stöd.

Ett lika stort produktionsstöd fick regissören Pentti Kasurinens dokumentär om Claes Anderssons innehållsrika liv där en viktig ingrediens var att hjälpa andra. Ännu som 80-åring spelade konstnärssjälen Andersson dagligen piano, skrev och startade nya projekt.

Piia Viitalas dokumentär Carmen fick 5 000 euro i stöd för förberedelser. Dokumentären berättar om en 11-årig ung romsk flickas vars passion är dans men som inte trivs i skolan och inte heller med alla de traditioner som ingår i den romska kulturen.

Också produktioner som riktar sig till barn och unga fick stöd. Bland dem barnfilmen Kiljuset! baserar sig på Jalmari Finnes klassiska barnböcker om familjen Kiljunen. Manuskriptet är skrivet av Jenny Dahlström och John Lundsten, regissör är Reetta Huhtanen. Stöd fick också bland andra Petteri Saarios för Utsjoen räppäri (Rapparen i Utsjoki) om den 18-åriga samen Mihkus liv.

Inför vårens utdelning kom det in sammanlagt 100 ansökningar till ett värde av drygt 771 000 euro. En förteckning över samtliga stöd som Kyrkans mediestiftelse delade ut våren 2021 finns på mediestiftelsens webbplats. 

Kyrkans mediestiftelse grundades 2005 av 24 församlingar och kyrkliga samfälligheter tillsammans med Kyrkostyrelsen. Kyrkans mediestiftelse delar ut produktionsstöd två gånger i året.

Mera information:
Ombudet för kyrkans mediestiftelse, Juha Rajamäki, tfn 050 512 4772