Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Församlingarnas försöksverksamhet får understöd

Publicerad 11.06.2021

Kyrkomötet beviljade i november 2020 ett anslag på 200 000 euro till kyrkostyrelsen som ska fördela det till utveckling av församlingarnas försöksverksamhet. Vid vårens första ansökningsomgång fördelades ungefär hälften av medlen till sammanlagt 11 sökande. Den största delen av bidragsansökningarna för försöksverksamhet anknöt till verksamhets- och digitaliseringsprojekt eller en kombination av dessa.

Bland de som fick understöd fanns Mäntsälä församling som fick stöd för projektet isille.info.

– Vi är tacksamma över det positiva stödbeslutet. En långvarig dröm om att på nationell nivå kunna stöda familjer, framförallt via en portal som riktar sig till pappor, tar nu ett rejält kliv framåt. Isille.info kommer att under en och samma adress samla tjänster på såväl nationell som lokal nivå som riktar sig till pappor. Det här stöder på bästa sätt familjernas välmående. Inom projektet samarbetar vi med många olika aktörer. Jag ser ivrigt fram emot att webbsidan byggs upp, säger projektledare Timo Naapuri, diakon med ansvar för arbete bland pappor i Mäntsälä församling.

– Det kom glädjande många ansökningar, sammanlagt 37 stycken. Utvecklingsprojekten visar på mångsidiga utvecklingsidéer i församlingarna runt om i Finland. Då vi beviljade understöden betonade vi framför allt att projekten var innovativa, möjliga att utvidga och samarbete med andra aktörer, konstaterar kanslichefens specialmedarbetare Jari Pulkkinen.

Helhetssumman för understöden till utvecklingsverksamheten uppgick till närmare 100 000 euro på våren. En andra utdelning sker på hösten. Då betonar man projekt som på något sätt förebygger utslagning.

Mera information: kanslichefens specialmedarbetare Jari Pulkkinen, Kyrkostyrelsen, tfn 040 688 1467, jari.a.pulkkinen@evl.fi