Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Vägkyrkor erbjuder kulturella upplevelser och möjlighet till vederkvickande pauser

Publicerad 03.06.2021

Efter fjolårets paus öppnar vägkyrkorna nästa vecka sina dörrar för resenärer längs landets huvudvägar. Hundratusentals resenärer besöker också denna sommar Finlands vägkyrkor. 

I år kan man välja bland sammanlagt 265 kyrkor. För dem som söker vederkvickande pauser och arkitektoniska upplevelser erbjuder vägkyrkorna goda möjligheter. Vägkyrkorna har också sänkt tröskeln att besöka kyrkan. 

− Vägkyrkorna ger möjlighet att stanna vid en annorlunda rastplats. Man kan uppleva fantastisk arkitektur, höra berättelser om den lokala historien eller stilla sig för en stund, berättar  kontaktkoordinator Sanja Fält på Kyrktjänst. 

För många hör vägkyrkorna till sommarens vanliga resmål och vägkyrkoskyltarna är ett tecken på att det är sommar.  

− Så här i undantagstider kan man tänka sig en vägkyrkorunda i hemlandet. En semester i hemlandet är ofta samtidigt ett mer ekologiskt val än en utlandsresa. Själv tänker jag den här sommaren åka till Kerimäki kyrka och sätta blommor på min släktings hjältegrav. Jag fick veta om honom den här vintern. På samma gång ser jag världens största träkyrka och äter sommarens muikkor och mos. På resan gör jag också en vägkyrkorunda, säger Kyrktjänsts utvecklingschef Jari Kupiainen.

Vad är en vägkyrka? 

Vägkyrkor är lutherska och ortodoxa kyrkor som erbjuder besökare möjlighet att bekanta sig med lokala traditioner och ortens historia, arkitektur och konst. Kyrkorna är populära besöksmål för sommarresenärer och nya kyrkor har varje år anslutit sig till den växande vägkyrkoverksamheten. 

Sommarsäsongen 2019 fanns det 269 vägkyrkor och de besöktes av nästan 350 00 resenärer. Till de mest populära resmålen hörde Åbo domkyrka med nästan 60 000 besökare och Berghälls kyrka i Helsingfors, Valamo kloster, Kerimäki kyrka och Uleåborgs domkyrka. Sommaren 2020 inhiberades vägkyrkoverksamheten på grund av undantagstillstånd. 

Den första vägkyrkan föddes i Tyskland längs motorvägen mellan München och Stuttgart när en katolsk kyrka fick en rastplats som inte hade wc eller annan service för förbipasserande som granne. Församlingen fick nog av bilister som skräpade ner men istället för förbud valde man att erbjuda förbipasserande service och besök i kyrkan. Idén spred sig och längs motorvägarna började man rentav bygga speciella vägkyrkor som rastplatser åt resenärer. I Finland öppnade de första vägkyrkorna i början 1990-talet. I Finland organiserar Kyrktjänst verksamheten. 

Kyrkor är trygga resmål där man förutom de vackra kyrkobyggnaderna kan bekanta sig med kyrkornas föremål och höra lokala berättelser. Öppettiderna varierar från kyrka till kyrka så det är skäl att kolla uppgifterna på webbtjänsten tiekirkot.fi. I allmänhet håller vägkyrkorna öppet 10.6 – 20.8.2021 kl. 11-16. 

www.tiekirkot.fi

#tiekirkko #vägkyrka #vägkyrkor 

Logon och bilder finns i Kyrktjänsts bildbank

Mera information: 
kontaktkoordinator Sanja Fält Kirkkopalvelut, tfn 040 351 8330, sanja.falt@kirkkopalvelut.fi 
utvecklingschef Jari Kupiainen Kirkkopalvelut, tfn 040 355 1614, jari.kupiainen@kirkkopalvelut.fi 
kommunikationschef Leena Piirto Kirkkopalvelut, tfn 040 182 7264, leena.piirto@kirkkopalvelut.fi