Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans samtalstjänst öppen under jul och nyår

Publicerad 18.12.2020

I år är julen förknippad med olika slag av känslor då coronapandemin gör firandet annorlunda. Redan en längre tid har vi varit tvungna att minska på våra sociala kontakter. Många oroar sig för framtiden. Speciellt under julen kan ensamheten kännas svår. Då går det att ta kontakt med Kyrkans samtalstjänst.

– Julfirandet i hemmen ser olika ut men i år får vi alla anpassa oss till rådande omständigheter. De flesta av oss förknippar julen med gemenskap och att ha någon att dela den med. Genom att skriva eller ringa så kan vi sätta ord på våra känslor kring julen, säger Sara Grönqvist, sakkunnig inom själavård på Kyrkostyrelsen.

Lätt att få hjälp via telefon eller nätet

Även under julen finns det någon som lyssnar.  Kyrkans samtalstjänst håller öppet hela jul- och nyårshelgen. Alla samtal är konfidentiella.

Kyrkans samtalstjänst är öppen varje kväll klockan 20–23 på nummer 0400 22 11 90. Det är också möjligt att skriva meddelanden via nätjouren och få ett svar inom två dygn. Chatten är öppen som vanligt måndag till torsdag klockan 19–21 förutom på julafton, nyårsafton och trettondag då den är stängd. Nätjouren och chatten finns på webbadressen evl.fi/kyrkanssamtalstjanst.

Kyrkans samtalstjänst har i höst förnyat webbsidan och ny webbadress är alltså evl.fi/kyrkanssamtalstjanst. Den finska samtalstjänstens olika kanaler finns på webbadressen evl.fi/kirkonkeskusteluapu.

Konfidentiella och anonyma samtal

De som håller jour vid kyrkans samtalstjänst är anställda i kyrkan eller frivilliga som utbildats för uppgiften. De har tystnadsplikt.

Jourhavande ser inte identiteten på den som tar kontakt. Samtalen bandas inte och inga diskussioner sparas. Inga som helst personliga uppgifter sparas.

Kyrkans samtalstjänst är medlem i delegationen för telefon- och webbhjälpens etiska principer PuhEet.

Också församlingarna stöder

Också många församlingar har egna telefonnummer som ger samtalsstöd. De lokala numren hittar man via församlingarnas webbplatser

Mera information:
sakkunnig i själavård Sara Grönqvist, Kyrkans central för det svenska arbetet, tfn 040 688 1522, sara.gronqvist@evl.fi
evl.fi/kyrkanssamtalstjanst
evl.fi/forsamlingar