Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Adventgudstjänster firas med Hosianna – via medier och på plats med restriktioner

Publicerad 26.11.2020

På söndag (29.11) är det första advent och vi inleder förberedelserna inför julen, Jesu födelsefest. Gudstjänsten på första advent är vanligtvis en av årets mest populära gudstjänster. Ifjol deltog drygt 100 000 personer i gudstjänsterna där man sjunger psalmen Hosianna.

Bibeltexterna på första advent kopplar ihop adventstiden och julen med påskens händelser. Kristus är en ödmjuk konung som rider på en åsna. På första advent inleds ett nytt kyrkoår men också en fastetid som pågår fram till julafton.

Också i år firar församlingarna advent med Hosiannasång men med iakttagande av lokala och regionala coronarestriktioner. I regioner där smittspridningen är lugnare kan man bjuda in församlingsmedlemmar till gudstjänsten om än i begränsat antal beroende på kyrkans storlek. I Nyland och andra områden där smittspridningen nu ökar får majoriteten av församlingsmedlemmarna ta del av adventsgudstjänsten över nätet.

Under coronatiden har det blivit en vana för församlingarna att strömma sina gudstjänster. På församlingarnas webbplatser finns information om hur man ordnar gudstjänster och direktströmningar.

Svensk tv- och radiogudstjänst sänds från Mokulla kyrka i Lahtis

Söndagens tv- och radiogudstjänst firas tillsammans med de svenskspråkiga i Lahtis. I Lahtis med omnejd bor ca 400 svenskspråkiga för vilka gudstjänsten på första advent vanligtvis är en av årets kyrkliga höjdpunkter.  

Studentprästen Sonja Turunen är liturg i gudstjänsten och berättar att man vanligtvis lyfter in lite julfirande redan på första advent eftersom man inte firar svensk julgudstjänst.
– Vi brukar sjunga de vackraste julsångerna under kyrkkaffet efter adventsgudstjänsten och samvaron har avslutats med ringdans. Tyvärr kan vi inte göra det i år men jag hoppas att de som deltar hemifrån ändå kan uppleva och förnimma en varm och glad stämning. Mokulla kyrka är en liten kyrka och rymmer i år ett begränsat antal personer.

– Vi firar första advent i skuggan av en global coronapandemi. Vi ser hur våra liv begränsas och hur dörrar stängs. Vi skyddar oss själva och andra genom att använda mask. Trots det här får vi stämma in i Hosiannahymnen. Jesus begränsas inte av restriktioner. Han ser bakom de masker vi bär och han går nu – liksom förr – genom stängda dörrar, säger direktor Sixten Ekstrand som predikar i gudstjänsten.

I gudstjänsten i Mokulla kyrka är Pia Bengts kantor. För tv-regin svarar Janne Koivula.

Första adventsgudstjänst sänds 29.11 klockan 12.00 i Yle Fem och klockan 13.03 i Yle Vega.

Adventsandakter om njutning, julfilmer och annorlunda jul

Under adventstiden sänder Yle Vega flera specialserier. Måndagsmorgnarna i advent talar Ingemar Johansson från Mariehamn om vardagsnjutningar: att njuta av ordning och av oreda, utmattning och styrka, och läsning av Bibeln. Måndagskvällarna talar Katarina Gäddnäs, också hon från Mariehamn, om längtan i det materiella överflödets tid.

Adventstidens aftonandakter hålls på fredag kvällar av Maria Repo-Rostedt från Helsingfors. Utgående från sången Han gick längs åkerrenar funderar hon på om det alls är någon idé med julfirande detta märkliga år.

Veckan innan julveckan, 15-18 december, handlar Andrum om julfilmer. Då hålls Andrum av Maria Sten, Sofia Sjö, Hedvig Långbacka och Rebecka Stråhlman.

Yle Vega, Andrum klockan 6.54 och 9.54, Aftonandakt klockan 19.15.

Mera information:
ledande sakkunnig i kommunikation Lucas Snellman, tfn 050 566 8230