Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Alla helgons dag firas med ljuständning för dem som dött under året som gått

Publicerad 29.10.2020

På lördag firar vi alla helgons dag då en stor del av finländarna besöker gravgårdarna för att tända ljus på anhörigas gravar. I vanliga fall ordnar församlingar också en parentation, dvs. en gudstjänst eller andakt där man läser upp namnen på de som dött under året och tänder ett ljus. På grund av coronapandemin har församlingarna på en del orter i år varit tvungna att ställa in en del av sitt program på alla helgons dag men de flesta församlingar kan ordna ljuständning med åtminstone begränsat antal deltagare.

I till exempel Ekenäsnejdens svenska församlings kyrkor i Ekenäs, Tenala, Bromarv och Snappertuna ordnas traditionella allhelgonagudstjänster med ljuständning för avlidna under året. Informatör Yvonne Lindström berättar att de begränsat antalet deltagare utgående från kyrkornas storlek.
– Vi använder bara varannan rad i kyrkorna och ber alla som deltar att iaktta säkerhetsavstånd, använda handsprit och munskydd.

Det finns också församlingar som sänder parentationen över nätet. Till exempel Vasa svenska församling, Jakobstads svenska församling och Pedersöre församling har valt att sända tacksägelsen och ljuständningen för de avlidna över nätet.

Eftersom smittoläget är olika beroende på ort lönar det sig att kolla på församlingarnas webbplatser (evl.fi/forsamlingar) hur ens egen församlingen ordnar firandet av alla helgons dag i år.

Direktsänd andakt på kyrkans Facebooksida

Liksom senaste år ger lutherska kyrkan i år möjlighet att tända ljus också via en direktsänd andakt på Facebook klockan 16. Andakten hålls i Söderkulla kyrka i Sibbo i samarbete med Sibbo svenska församling.

– I år kan inte alla delta fysiskt i gudstjänster på alla helgons dag. Samtidigt vill många dela sorgen, men också tacksamheten över livet. Den digitala världen ger oss möjlighet att uttrycka vår sorg på flera sätt, även att få stöd i sorgeprocessen, säger Sara Grönqvist, sakkunnig i själavård vid Kyrkostyrelsen.

Du kan förmedla din hälsning via kommentarsfältet under sändningens gång eller på förhand med ett meddelande till Evangelisk-lutherska kyrkans i Finland Facebooksida. 
–  Då vi delar med oss av vårt minne blir saknaden lättare att bära, påminner Grönqvist.

I andaktssändningen varvas ljuständning, bibelläsning och bön med musik. Kantorn i Sibbo svenska församling Lauri Palin ansvarar för musiken som såväl innehåller modernare musik som traditionella psalmer.

Diakonen i Sibbo svenska församling Sara George medverkar med ljuständning och andakten leds av prästerna Lucas Snellman och Sara Grönqvist.

På Evangelisk-lutherska kyrkans Facebooksida kan man redan nu skriva hälsningar och minnesord. Andakten sänds på alla helgons dag 31 oktober klockan 16–17 på Facebook.  

På Evangelisk-lutherska kyrkans webbsida evl.fi/sorg berättar människor om sin sorg och saknad. Det är personliga berättelser om hur sorgen blivit en del av deras vardag. Nicklas Holmgård skriver om saknaden efter sin son medan familjen Ihatsu berättelse har rubriken Fyra barn på jorden – fyra barn i himlen.

Mera information:
Ledande sakkunnig Lucas Snellman, tfn 050 566 8230, lucas.snellman@evl.fi
Sakkunnig inom själavård Sara Grönqvist tfn 040 6881522, sara.gronqvist@evl.fi
Läs mer om Alla helgons dag
Evangelisk-lutherska kyrkan på Facebook