Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans fyraårsberättelse offentliggörs vid webbinarium 28.10

Publicerad 22.10.2020

Kyrkans forskningscentral offentliggör Kyrkans fyraårsberättelse för 2016-2019 vid ett webbinarium som hålls onsdag 28 oktober klockan 13.

Fyraårsberättelsen består av två böcker och interaktiva statistikvisualiseringar. I forskningspublikationen Religion till vardags och fest behandlas verksamheten och aktuella frågor i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. I översiktsdelen Till stöd för kyrkans utvecklingsarbete granskas det utvecklingsarbete som kyrkan gör på nationell nivå. I det här skedet publiceras fyraårsberättelsen på finska (Uskonto arjessa ja juhlassa och Kirkon kehittämistyön tukena).

Vid webbinariet kan man lyssna då Kyrkans forskningscentrals experter rapporterar om de viktigaste observationerna om finländarnas religiositet, kyrkan och församlingarna som finns i fyraårsberättelsen.

Temana för tillfället är bland annat medlemskap i kyrkan och att religiositeten blir allt mer pluralistiskt, livscirkelns fester och helger, förändringar i antalet kyrkliga förrättningar och religiösa traditioner i vardagen. Dessutom behandlas religiös identitet och orsaker till att man lämnar kyrkan.

Fyraårsberättelsen grundar sig på enkätmaterial, bland annat från Gallup Ecclesiastica som kartlägger finländarnas religiositet och värden. Dessutom grundar sig materialet på kyrkans verksamhets- och medlemsstatistik och på dokument som producerats på Kyrkostyrelsen.

Fyraårsberättelsen ges ut såväl i tryckt form som på nätet i två olika delar. Efter webbinariet kan man gratis ladda ner de finska publikationerna från Kyrkans forskningscentrals webbsidor och båda böckerna kan köpas i forskningscentralens nätbutik. Fram till 6.11 kan man beställa den finska forskningspublikationen till ett lägre pris direkt via e-postadressen tutkimustilaus@evl.fi.

Statistikvisualiseringarna publiceras samtidigt på forskningscentralens statistiksidor. 

De svenska översättningarna av fyraårsberättelsen publiceras i januari 2021, såväl den trycka versionen som webbversionen.

Man kan följa med webbinariet via Kyrkans Youtubekanal.  

Mera information: chefen för Kyrkans forskningscentral Hanna Salomäki, hanna.salomaki@evl.fiÖppna länk i ny flik, tfn 040 688 1496Öppna länk i ny flik