Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

På söndag – pingstdagen – sänds tv-gudstjänsten från Brändö kyrka i Vasa

Publicerad 29.05.2020

På  söndag som är pingstdagen sänder Svenska Yle en gudstjänst med rubriken Anden leder oss. Gustjänsten i tv och radio sänds från Brändö kyrka i Vasa.

Pingsten handlar om när Jesus lärjungar fick ta emot den heliga Anden, om Andens gärningar och om den kristna kyrkans uppkomst. I gudstjänsten är Camilla Svevar liturg, Rune Lindblom predikant och Michael Wargh kantor.

– Det är pingst och vi får säga grattis på födelsedagen till vår kyrka, som föddes den där allra första pingstdagen, då när lärjungarna fick ta emot den heliga Anden, hälsar liturgen Camilla Svevar välkommen till gudstjänsten.

I predikan förklarar Rune Lindblom vad Gud gör för att hjälpa oss att hålla buden och leva som kristna.
– Jesus kallar Anden för Hjälparen och säger att Anden bor i hjärtat. Gud finns alltså alltid inom mig. Det är en fin bild på vad som händer i vår gudsrelation när vi blir döpta och Anden börjar verka i en människa.

Ljus- och dopfyr från Replot

Gudstjänsten får en speciell prägel genom en ljus- och dopfyr som vanligtvis står i Replot kyrka i skärgården. Fyren används i förbönen och symboliserar våra liv, från dopfiskarna längst ner till det eviga hemmet i himlen. Med textläsning och bön medverkar Leif Galls, Frida Peräntalo och Lilian Westerlund.

Både nyare och äldre pingstpsalmer i gudstjänsten

I gudstjänsten medverkar Mats Sabel, Karolin Wargh, Susanne Westerlund och Fredrik Westerlund med sång. Tv- och radiopubliken får tillsammans med dem sjunga nyare psalmer såsom Kristna kom i morgonljuset och Anna-Mari Kaskinens Länge har jag försökt, med svensk text av Per Harling och musik av Jaakko Löytty. Också traditionella psalmer såsom Runebergs Kom till mitt arma hjärta och Topelius pingstpsalm Sanningens ande sjungs under gudstjänsten.

Pingstdagens gudstjänst Anden leder oss sänds 31 maj klockan 12 i Yle Fem och klockan 13.03 i Yle Vega.