Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Den blomstertid ljuder i vår på nätet och på gårdar

Publicerad 25.05.2020

Psalmen Den blomstertid nu kommer är en kulturtradition för finländarna och för många en övergångsrit till sommaren.

För ärkebiskop Tapio Luoma lyfter psalmen fram minnen från skoltiden och då sommarlovet började.
– Psalmens ord uppmanar oss att lita på Guds ledning, och respektera naturen och tacka dess skapare, konstaterar han.

Ursprungligen var psalmen ändå inte knuten till skolan, till studentdimissioner och vårbetyg. Psalmen kom till under undantagsförhållanden mitt under nödåren i slutet av 1600-talet.

– Orden i Den blomstertid har kommit till i brist och nöd. De påminner oss om hur beroende vi är av naturen och det den ger, Guds gåvor. Ändå finns en ljus ton i psalmen. Den stärker vårt hopp och vår tillit om att sommaren för med sig ny gröda och nytt liv, beskriver ärkebiskopen.

Sommarpsalmer med Matteus församling

Inför sommaren har Matteus församling i Helsingfors engagerat både barn, unga och vuxna i två olika virtuella körsångsprojekt.

– Eftersom körerna inte kan träffas har vi gjort videor med virtuella körer på två sommarpsalmer. Videorna kan användas i olika sammanhang, säger kantor Niels Burgmann.

–  Barn och unga sjunger Den blomstertid nu kommer medan En vänlig grönskas rika dräkt sjungs av olika såväl kyrkliga som profana körer runt om i Helsingfors. Matteus kyrkokör utgör stomme för den här virtuella kören. En vänlig grönskas rika dräkt är ju en sång som för många körsångare är den egentliga sommarpsalmen, det är en väldigt populär och älskad sång bland dem.

Videorna publiceras i Matteus församlings Youtubekanal och sprids via församlingens sociala mediekanaler. De kommer också att synas i Evangelisk-lutherska kyrkans kanaler på webben och sociala medier.

Happenings runt om i Finland

Församlingar och organisationer gläder finländarna med olika videon och happenings runt om i Finland. Många församlingar som till exempel Esbo domkyrkoförsamlingförsamlingen i Vihdis och Grankulla svenska församling utmanar till allsång på lördag 30 maj klockan 18. Det går bra att sjunga Den blomstertid nu kommer var helst man råkar befinna sig.

I en motsvarande finsk nyhet finns mera utförligt vad olika församlingar runt om i Finland ordnar kring sommarpsalmen och våravslutningar.

Önska en sommarpsalm eller sommarsång på Facebook

På onsdag 27 maj klockan 20 sjungs de mest önskade sommarsångerna och sommarpsalmerna på kyrkans svenska Facebooksida. I den direktsända och interaktiva sångstunden kan tittarna dela med sig av minnen och tankar om sina favoritsommarsånger.

Redan nu kan man skicka in önskemål om sin favoritsommarsång eller sommarpsalm och berätta vad den betyder för en. Det gör man genom att skicka ett meddelande via kyrkans Facebooksida eller kommentera det inlägg om sångstunden som redan finns på sidan.

Sångstunden sänds direkt från Petruskyrkan i Helsingfors på onsdag kväll. I den medverkar Laura Palin på flygel, Rebecka Stråhlman med sång och Lucas Snellman är konferencier.

Mera information: koordinator för sociala medier Simon Lampenius, tfn 050 362 4005
Matteus församlings Youtubekanal
Kyrkans svenska Facebooksida

Uppdaterad 28.5.2020 klockan 11: Texten har kompletterats med informationen om att också Grankulla svenska församling utmanar till allsång och sänder Den blomstertid nu kommer via sin Facebooksida.