Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

På webbplatsen fadder.fi finns tips på hur man håller kontakt med fadderbarnet i coronatider

Publicerad 13.05.2020

Den nationella fadderdagen firas på söndag 31 maj. Då uppmuntrar kyrkan faddrar att hålla kontakt med sina fadderbarn – i år på distans. På den nyöppnade webbsidan fadder.fi finns tips på olika aktiviteter som man kan göra med sitt fadderbarn fastän man inte kan träffas fysiskt.

De senaste åren har det ordnats en nationell fadderdag söndagen efter skolavslutningarna då kyrkan och församlingarna har samarbetat med olika aktörer för att ordna program för faddrar med sina fadderbarn. På grund av coronaläget ordnas i år inga sådana evenemang, däremot ordnar en del församlingar program online. En del församlingar har också valt att fira en egen fadderdag senare i år.

– Kyrkan vill ändå lyfta fram den nationella fadderdagen 31 maj och vi uppmuntrar faddrar och fadderbarn att på distans göra något tillsammans. Man kan till exempel passa på att göra en distansutflykt med sitt fadderbarn eller ringa sitt fadderbarn och läsa en kvällssaga, säger sakkunnig Rebecka Stråhlman på Kyrkostyrelsen.

Inför fadderdagen kommer dagen också att synas på sociala medier med #fadderdagen och #fadder som hashtaggar, och på finska #kummipäivä och #kumminkaa.

På finska uppmanar man också faddrar att själva dela tips på hur man kan umgås med sina fadderbarn fastän det är undantagstillstånd. De bästa idéerna delas sedan via kyrkans finska instagramkonto Kirkko Suomessa. Bland deltagarna lottar man ut inträdesbiljetter till PowerPark och biobiljetter till Finnkino. Biljetterna kan användas så snart som det blir möjligt.

Läs mer om hur man kan fira fadderdag också på distans på webbplatsen fadder.fi.

Mera information:
Rebecka Stråhlman, tfn tfn 040 688 1558, rebecka.strahlman@evl.fi
Jari Pulkkinen, tfn 040 688 1467, jari.a.pulkkinen@evl.fi
Henna Ahlfors, tfn 050 326 9012, henna.ahlfors@evl.fi

 

Texten har uppdaterats 13.5.2020 klockan 15.30 med en precisering om när den nationella fadderdagen infaller (sista söndagen i maj har ändrats till söndagen efter skolavslutningarna).