Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Morsdagens tv-gudstjänst sänds från Brändö kyrka i Vasa

Publicerad 07.05.2020

Söndagens tv-gudstjänst sänds från Brändö kyrka i Vasa. Tron stärker oss är temat för gudstjänsten på morsdagen i denna undantagstid. I predikan anknyter Rose-Maj Friman, präst vid Vasa centralsjukhus, till Mannerheims dagorder som finns i många kyrkor. Dagordern uttrycker medkänsla för dem som sörjer, tacksamhet över uppoffringar för det gemensamma bästa och en förhoppning om bättre tider.

I gudstjänsten använder Friman en vit sten som symbol för livet.
– Tro är ju också att vända på stenarna, att ta steget från det ytliga och se vad som finns på andra sidan. Trons verklighet är ju stenens andra sida; det som vi inte ser vid första anblicken, det som vi kan ana att finns bakom verklighetens rundade kanter.

I förbönen hörs vårdpersonalens perspektiv då sjukhusprästen Ann-Sofi Nylund ber om beskydd och kraft för läkare, vårdpersonal och alla som arbetar med olika stödfunktioner på sjukhusen. Hon ber också om kraft och glädje i olika familje- och vänrelationer. Textläsare är Susanne Blomqvist och Maria Zuglian.

Kyrkoherde Mikael Forslund är liturg i gudstjänsten.
– I år har vi haft en märklig vinter och en märklig vår. Och ingen vet i dagens läge när vi kan återgå till ett normalt vardagsliv igen. Men trots undantagstillstånd och krisläge, så fortsätter årstiderna sin växling. Allt i skapelsen väcks till liv igen så här på våren. Det får bli till en konkret påminnelse för oss om att livet vinner och livet fortsätter, trots allt.

Vårliga och tillitsfulla psalmer

Gudstjänsten inleds med psalmen Likt vårdagssol i morgonglöd. I gudstjänsten får vi också ta del av Martin Lönnebos vackra psalm Som gränslösa vidder och kärlekens djup. Melodin är skriven av Sven-Erik Bäck.

För musiken svarar Dan Andersson på orgel och till sin hjälp har han en sångarna Monica Heikius, sopran, Mari Renvall, alt och Patrik Vidjeskog, bas. Sångkvartetten sjunger Det nya livet skriven av Anna-Stina Thorssell-Ahlm till melodi av Franz Schubert och Mjukt flödar vårens sol med text av Christina Lövestam till melodi av W A Mozart.

Morsdagens gudstjänst från Brändö kyrka, Vasa, söndag 10.5 klockan 11 i Yle Fem och klockan 13.03 i Yle Vega.

Tv-regi: Minna Mäkelä

Mera information: ansvarig producent Lucas Snellman, tfn 050 566 8230
Bifogat finns ett fotografi av kyrkoherde Mikael Forslund och sjukhusprästen Rose-Maj Friman i Brändö kyrka. Fotograf: Svenska Yle/Mikaela Forsman-Sten