Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans samtalstjänst är öppen hela sommaren

Publicerad 21.06.2016

I juli anlitas kyrkans samtalshjälp extra flitigt då flera andra hjälpkanaler stänger för semester. Också på midsommar stöder och hjälper kyrkans mångsidiga samtalshjälp, den är öppen såväl vardag som helg under sommaren.

Samtalstjänstens svenska telefonjour är öppen varje kväll klockan 20-24 på nummer 01019 0072 medan den finska telefonjouren är öppen dagligen från klockan 18 på nummer 01019 0071.  

På samtalstjänstens chattjour kan du tala med någon via nätet i realtid och tjänsten finns på adressen samtalstjanst.fi. Också många församlingar länkar till den från sina egna webbplatser. Den svenska chatten är öppen tisdag till torsdag klockan 18-20 under sommaren. Kyrkans finska chatt är öppen vardagar klockan 12-16 och den man hittar på webbplatsens finska sida.

På samtalstjänstens nätjour får du svar inom ett par dagar. Du kan numera också söka hjälp via ett helt vanligt brev på posten.

Kyrkans äldsta samtalskanal, Samtalstjänstens telefonjour, är fortfarande det mest populära sättet att ta kontakt.

– Eftersom vi har flera kanaler kan var och en föra ett förtroligt samtal på det sätt som känns naturligt för en själv. Många som har skrivit brev har uttryck glädje över att det finns möjlighet att ta kontakt via post, berättar Titi Gävert, sakkunnig inom samtalstjänsten.

Kyrkans samtalstjänst erbjuder möjligheten att anonymt tala ut om det som bekymrar dig. De flesta som tar kontakt vill diskutera relationer, ensamhet, hälsa och sjukdom. Den som tar emot samtalet har tystnadsplikt och man kan tillsammans fundera på olika utvägar ur en svår situation.

Jourhavande är kyrkligt anställda och frivilliga som fått utbildning för uppgiften. Det går att få hjälp på både svenska och finska, öppettiderna är däremot inte de samma på båda språken.

Vill man skriva brev är adressen Församlingarnas brevjour, PB 210, 00131 Helsingfors.

Läs mera på:
www.samtalstjanst.fi
www.kirkonkeskusteluapu.fi

Mera information ger kyrkostyrelsens sakkunniga:
Titi Gävert, sakkunnig inom samtalstjänsten, tfn 050 326 4789, titi.gavert@evl.fi
Simon Lampenius, koordinator för sociala medier, tfn 050 362 4005, simon.lampenius@evl.fi
Henna Ahlfors, koordinator för webbarbetet, tfn 050 326 9012, henna.ahlfors@evl.fi