Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Fotbollsklubben Jippos kampanj får John Vikström-priset för motion och idrott 2019

Publicerad 31.01.2020

John Vikström-priset för motion och idrott 2019 har beviljats fotbollsklubben Jippo i Joensuu för kampanjen Tekoja (Handlingar). Biskopen i Kuopio stift Jari Jolkkonen överräckte priset vid idrottsgalan Pohjois-Karjalan liikunta -gaala i Joensuu på fredag 31 januari.

Med kampanjen har man främjat etiska värden inom motion och idrott, och handlingarna har främjat mänsklighet och människans värde. Genom att själva göra och utmana människor till konkreta handlingar har man skapat nya innovationer. Handlingarna har också verkat förebyggande mot utslagning.

Grundidén för kampanjen var att klubbens representationslag under året genomförde ett stort antal samhällsansvariga handlingar i samklang med kampanjens slogan ”paremman Pohjois-Karjalan puolesta” (för ett bättre Norra Karelen). Handlingarna filmades och med hjälp av videorna utmanade man via sociala medier människor att själva göra motsvarande i sin vardag. Under året genomförde och utmanade Jippo människor att gå ut och promenera med äldre människor, ge blod, samla skräp och delta i en fotbollsturnering med boende på flyktingförläggningen för att motverka utslagning.

Joensuun Jippo har också ett långvarigt samarbete med församlingen med årligt fadderspel och idrottskompissamarbete sedan 2014. Jippo grundades 2001 och spelar i division 2.

***

Kyrkostyrelsen grundade John Vikström-priset för motion och idrott 2014. Priset ges för arbete som främjar etiska värderingar inom motion och idrott, främjar motion och idrott inom kyrkan, verkar för mänsklighet och människovärdet, eller förebygger marginalisering med hjälp av motion och idrott.

Kyrkostyrelsen delar ut priset på förslag av Kyrkans delegation för motion och idrott. Utmärkelsen kan ges till enskilda personer och organisationer.

Mera information: Mikko Mäkelä, Kyrkostyrelsen, tfn 050 439 1968