Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Stödaktion i Åbo kallade till att verka för ökad fred och välvilja

Publicerad 30.01.2020

Ärkebiskop Tapio Luoma och biskopen i Åbo ärkestift Karlo Kalliala deltog i den stödaktion som ordnades vid synagogan i Åbo på torsdag kväll. Ärkebiskopen framförde som ordförande för Ekumeniska rådet i Finland deras fredshälsning till den judiska församlingen. I sin hälsning inbjöd Ekumeniska rådet alla att verka för att stärka fred och välvilja i Finland. 

”Som kristna är vi övertygade om att samarbete stärker freden. Vi utmanar alla att gå samman och erkänna varje människas och varje människogrupps odelbara människovärde och försvara det i ord och handling. Kyrkornas budskap om medmänsklighet är ytterst viktigt och aktuellt. Tillsammans också med dem som tror annorlunda kan vi övervinna rädsla och fientlighet”, säger Ekumeniska rådet i ett uttalande.

Synagogan i Åbo klottrades ner med röd målfärg på Förintelsen minnesdag på måndagen. Olika kyrko- och trossamfund och människorättsorganisationer kände ett behov av att stöda samfundet och visa sin solidaritet. Också den katolska kyrkans vägg i Åbo klottrades ner ungefär samtidigt.

Stödaktionen ordnades av Åbonejdens ekumeniska krets, Åbo ärkestift, Åbo domkyrkoförsamling och kampanjen We see you.

Mera information om evenemanget: kaplan Miika Ahola, Åbo domkyrkoförsamling, tfn 040 3417 591

Mera information om Ekumeniska rådets uttalande: generalsekreterare Mari-Anna Auvinen, tfn 040 134 1977

Ärkebiskopens mediekontakt: teologiska specialmedarbetaren Petri Merenlahti, tfn 040 142 5299