Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Psalmdiktaren Pekka Kivekäs och bildkonstnär Annukka Laine får Kyrkans kulturpris

Publicerad 28.01.2020

Fri för publicering tisdag 28.1 klockan 16

Ärkebiskop Tapio Luoma delade ut Kyrkans kulturpris 2019 till psalmdiktaren Pekka Kivekäs och bildkonstnär Annukka Laine på tisdag 28 januari i Helsingfors.

Pekka Kivekäs (f. 1937) har under decennier fördjupat sig i psalmer och psalmdiktning. Hans psalmer och översättningar finns i alla finska psalmböcker som utkommit under de senaste decennierna. Han har aktivt översatt hymner från latinska språk till finska och främjat den medeltida sångtraditionen till exempel i kören Corvus Laurencij.

Pekka Kivekäs har på ett unikt sätt fört in i psalmboken de kristnas kallelse att se och sakligt bemöta de medmänniskor som har det sämst ställt. Kivekäs har varit präst, lärare och studiehandledare men också under decennier frivillig inom rehabiliterings- och hjälparbetet bland alkoholister.

Annukka Laine (f. 1955) har gjort sakrala målningar och har dedikerat sitt livsverk till den kristna livsåskådningen och att föra fram dess grunder. Under de senaste decennierna har Laine i huvudsak koncentrerat sig på kyrkokonst och målat bland annat altarmålningar i kyrkor. Laine har också gjort församlingsbesök då hon belyst kyrkoåret och frälsningshistorien med bilder ur kyrkokonstens historia.

Kyrkostyrelsen delar årligen ut kyrkans kulturpris för en kulturgärning eller konstnärlig verksamhet betydande för det kristna budskapet. Priset har delats ut sedan 1992.

Medierna är välkomna till prisutdelningen tisdag 28.1 klockan 16 i Mikaelsalen i Kyrkans hus på Södra kajen 8 i Helsingfors.

Mera information: chefen Kari Latvus, kari.latvus@evl.fi, tfn 040 642 9274

Fotografier av pristagarna sätts ut på tisdag kväll i Kyrkans bildbank. Fotograf Aarne Ormio.