Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskop Teemu Laajasalo träffar påven i Vatikanen

Publicerad 14.01.2020

Biskopen i Helsingfors Teemu Laajasalo träffar påven Franciskus 17 januari i Vatikanen. Besöket ingår i den ekumeniska böneveckan som firas varje år 18-25 januari. Laajasalo leder en delegation med förutom lutheraner också bland andra stiftsadministrator, fader Marco Pasinato från katolska kyrkan och metropolit Elia från ortodoxa kyrkan.

– Jag är mycket tacksam över möjligheten att få träffa påven Franciskus. Mötet är ett uttryck för en ömsesidig uppskattning av våra kyrkors långa gemensamma teologiska arbete. Det är fint att påven har tid för en finländsk luthersk biskop, säger biskop Teemu Laajasalo.

Besöket i Rom är en tradition sedan 1985. Till programmet hör ekumeniska gudstjänster, att bekanta sig med den katolska kyrkans verksamhet och privat mottagning hos påven.

– Påven är ett ansikte för den katolska kyrkan, men också för alla kristna. Med sitt sätt att verka har påven Franciskus föregått med exempel för oss alla på tro, barmhärtighet och medmänsklig kärlek. Han har också visat hur en skicklig ledare snabbt kan förändra ett samfund som består av över miljarder människor, säger biskop Laajasalo.

– Jag funderade länge på vad jag vill säga till påven vid den privata mottagningen. Och jag beslöt mig för att lyfta fram ett fint råd ur hans julpredikan, berättar Laajasalo om det tal han kommer hålla.

Biskop Laajasalos gåva till påven är en donation för freds- och försoningsarbete i Columbia som förmedlas via Finska Missionssällskapet.

I resan deltar också Helsingfors domkyrkas gosskör Cantores Minores. Kören leds av Hannu Norjanen.

– Det är en stor glädje och ära för gosskören Cantores Minores att få delta i S:t Henriks minnesfestligheter i Rom och vara en del av biskop Teemu Laajasalos delegation. Samtidigt får vi presentera den kyrkliga protestantiska gosskörstraditionen i Finland. I mässan och vespern sjunger vi kvalitativ finländsk och internationell a capella körmusik, berättar Norjanen.

Intervjuer, biskopens tal och mera information:
Satu Huttunen, biskop Laajasalos specialmedarbetare, tfn 040 551 5851

Biskop Laajasalos tal hos påven publiceras fredag 17.1 på webbadressen http://helsinginhiippakunta.fi/helsingin-piispa/Öppna länk i ny flik. Det är möjligt att få talet på förhand med embargo om man tar kontakt med biskopen specialmedarbetare Satu Huttunen.