Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskop Björn Vikström: Som kyrka och kristna behöver vi samverka med alla andra krafter som verkar för rättvisa, medmänsklighet och barmhärtighet

Publicerad 25.08.2019

Biskop Björn Vikström höll sin avskedspredikan till Borgå stift på söndag 25 augusti i Borgå domkyrka. I mässan lade han ner biskopsstaven och avstod från de övriga biskopsinsignierna; kåpan, mitran och korset. I sin predikan utgick biskopen från Lukasevangeliet 19:41-48 där Jesus gråter över Jerusalem.

– Jesus grät därför att han sörjde alla de människor i staden, som inte förstod vad som kunde ge dem fred och frid. Han sörjde alla dem, som inte förstod att Gud kallade dem till ett liv i kärlek, förtröstan och trygghet, sade biskopen.

– Tårar betraktas alltför ofta som ett tecken på svaghet och vanmakt. Men de är minst lika mycket ett tecken på engagemang; på att man verkligen bryr sig. Den som gråter för andras skull förhåller sig inte likgiltigt och inte föraktfullt till andra människors nöd. Eftersom Jesus är Gud som blivit människa, vittnar hans tårar om Guds medkänsla med oss människor.

Biskopen konstaterade att steget från tårar till ilska kan vara oväntat kort och drog paralleller till Jesus ilska då han drev ut dem som köpte och sålde i templet.

– Det är inte ovanligt att vi går direkt från hjärtskärande tårar till ilskna utbrott. Sorgen och medlidandet leder över i vrede: varför får det vara så här? Vems är felet?

Biskopen sade att Jesus aktion i templet låg i linje med profeternas budskap i Gamla testamentet då de gång på gång kritiserar en offerkult som har förlorat kontakten till barmhärtighet och social rättvisa.

– Det här är allvarsord riktade också till oss. Vi har orsak att känna både vrede och sorg då människovärdet trampas i smutsen, då minoriteter förtrycks eller tystas ned, då människors hårdhet får andra människor att tappa tron på sig själva och på framtiden, då naturen fylls av plast, då regnskogar skövlas eller bränns ned, då flyktingar skickas tillbaka till livsfara. Som kyrka kan vi inte tiga still då ekonomiska intressen och nationell själviskhet leder till att viljan till solidaritet och internationellt bistånd försvagas.

Biskop Vikström påminde om att det inte är de enskilda människorna, tjänstemännen eller politikerna som är syndabockarna.

– Vi behöver förändra strukturerna, attityderna och de ekonomiska systemen, om en verklig förändring skall komma till stånd. Här behöver vi som kyrka, som församling och som kristna samverka med alla andra krafter i samhället som verkar för rättvisa, medmänsklighet och barmhärtighet, betonade biskop Björn Vikström.

Biskop Björn Vikströms predikan i sin helhet finns som bilaga

Bo-Göran Åstrand tillträder som ny biskop 1.9.2019. Han vigs till ämbetet i Borgå domkyrka 29 september.

 

Bilagor till nyheten