Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Stor festgudstjänst på Senatstorget på Kristi himmelsfärdsdag

Publicerad 27.05.2019

På Kristi himmelsfärdsdag 30.5 firar Helsingfors stift 60-årsjubileumsmässa klockan 12 på Senatstorget i Helsingfors. Man förväntar sig en massiv mängd deltagare till festgudstjänsten som är öppen för alla.

Liturg i mässan är domprosten Marja Heltelä och biskop Teemu Laajasalo predikar. För musiken svarar Helsingfors polismusikkår under ledning av Sami Ruusuvuori och körer från församlingarna i Helsingfors stift. Det ordnas inga andra mässor i kyrkorna i Helsingfors stift på samma tidpunkt på Kristi himmelsfärdsdag.

Helsingfors stift fyller i år 60 år. Stiftet grundades 1959. Till stiftet hör 30 församlingar i Helsingfors, Vanda och Östra Nyland. Det finns närmare en halv miljon församlingsmedlemmar på stiftets område.

Församlingarnas storlek varierar från över 50 000 medlemmar i Malm till knappt 1 400 i församlingen i Baggböle. Det stift som innefattar Finlands huvudstad verkar på ett område med betydande samhälleliga institutioner inom politik, kultur, rättsväsende, media och storföretag.

Teemu Laajasalo är stiftets sjunde biskop. Han vigdes till ämbetet i november 2017.

Helsingfors stift har många uttrycksformer och är ett mångsidigt stift. Kyrkotillhörigheten varierar betydligt mellan områdena i stiftet. I Finlands största metropol är kyrkan redan i minoritet på många områden men i stiftet finns också församlingar där medlemsprocenten är hög.

– Kyrkan har funnits i århundraden på det här området. Det återspeglas i stiftens stiliga gråstenskyrkor. Kyrkan lever starkt också idag i församlingarnas vardag, genom att berätta om himlen och älska medmänniskan. Många varierande gudstjänster, skriftskolor och arbete bland barn, och ett diakoniarbete som ibland också tar ställning är just de drag som det är fint att glädja sig över i Helsingfors stift, säger biskop Laajasalo.

På Kristi himmelsfärdsdag har hela det mångfaldiga stiftet möjlighet att samlas till en gemensam festmässa på Senatstorget.
– I mässan är nattvarden den samma för alla men kyrkkaffet har drag av 30 olika församlingar, berättar biskopen.

Läs mera om varför vi firar Kristi himmelsfärdsdag

Mera information: Satu Huttunen, sakkunnig inom kommunikation, Helsingfors stift, tfn 040 551 5851