Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kom ihåg ditt fadderbarn – det är nationell fadderdag 2 juni

Publicerad 22.05.2019

Församlingar runt om i Finland bjuder på en rad aktiviteter i samarbete med företag, idrottsföreningar och organisationer på söndag 2 juni då den nationella fadderdagen firas. Tanken med dagen är att erbjuda aktiviteter och utflyktsmål som faddern och fadderbarnet kan upptäcka tillsammans.

Fadderdagen har redan firats några år, främst i huvudstadsområdets församlingar. I år är för första gången en svensk församling utanför huvudstadsregionen med och Jakobstads svenska församling bjuder på ett imponerande utbud av aktiviteter.

Församlingen samarbetar med ett flertal företag och organisationer kring programmet. Det ordnas gudstjänst i Jakobstads kyrka som följs av servering på kyrkbacken, åkturer med veteranbrandbil startar också vid kyrkan under eftermiddagen. Storstara gård håller öppet och bjuder faddrar och fadderbarn på kaffe, saft och bulle medan en åktur med häst och kärra kostar en liten slant. På fadderdagens webbplats finns en karta med information om klockslag, andra aktiviteter och rabatter för faddrar och fadderbarn.

– Det har varit roligt och givande att arbeta med detta, folk har varit så intresserade och positiva. Nu hoppas vi på många deltagare och vackert väder, säger Bernice Haglund-Wikström som är familjearbetsledare i Jakobstads svenska församling och har hållit i arrangemangen.

På andra orter finns andra möjligheter; till exempel en motionsdag i SuperPark, guidad tur på Helsingfors-Vanda flygplats eller ett besök i Åbo universitets botaniska trädgård. Mera tips om vad man kan göra på olika håll i Finland finns på fadderdagens webbplats.

Hundratusentals faddrar i Finland

Både föräldrar och faddrar tycker rollen som fadder är viktig.

– Att vara fadder är något stort för mig. Det är en speciell relation från bådas håll. Som fadder får jag vandra med mitt fadderbarn och vara en vuxen vän. Min tanke är att forma fadderdagen på det sätt som mitt femåriga fadderbarn önskar, säger faddern Marika Mäkinen i Esbo.

Målet med fadderdagen är att lyfta fram uppdraget som fadder och påminna om hur stor sak fadderskap faktiskt är. Man vill också erbjuda trevlig gemensam sysselsättning för faddrar och fadderbarn.

– Det är ett underbart uppdrag att få vara fadder. Tänk att få följa barnet livet ut och bli en vän som ditt fadderbarn kan dela livet med. Att göra saker tillsammans är den bästa gåvan och ger fina minnen att se tillbaka på. Ta reda på vad ditt fadderbarn vill göra på den nationella fadderdagen, uppmanar sakkunnig Mirva Sandén på Kyrkostyrelsen.

– Fadderskap är ett värdefullt förtroendeuppdrag. Det finns inte bara ett rätt sätt att vara fadder på utan fadderskapet förverkligas på det sätt som passar faddern och fadderbarnet bäst i just deras livssituation. Fadderdagen ger en bra orsak att ringa, skicka meddelande eller hitta på något trevligt med sitt fadderbarn, säger sakkunnig Jari Pulkkinen på Kyrkostyrelsen.

Mera information:
Mirva Sandén, tfn 040 585 1357
Jari Pulkkinen, tfn 040 688 1467
Fadderdagens webbplatsÖppna länk i ny flik