Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkomötet beslöt att stiftsgränserna följer landskapsgränserna

Publicerad 09.05.2019

Kyrkomötet beslöt på torsdag (9.5) att ändra stiftsindelningen i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland så att den följer landskapsgränserna. Ändringen av stiftsgränserna träder i kraft i början av 2020.

Kyrkomötet godkände förvaltningsutskottets betänkande om justering av stiftsindelningen efter en livlig debatt där närmare 50 kyrkomötesombud gjorde inlägg. Under diskussionen framfördes tre ändringsförslag; två förslag om att avvika från den stiftsindelning som förvaltningsutskottet föreslog och ett förslag om förkasta betänkandet i sin helhet.

I den avgörande omröstningen beslöt kyrkomötet med rösterna 77 – 30 att ändra stiftsindelningen så att den följer landskapsgränserna. En tom röst avgavs.

Från början av 2020 kommer Åbo ärkestift att omfatta landskapen Egentliga Finland och Satakunta, Tammerfors stift omfattar landskapen Egentliga Tavastland och Birkaland, Uleåborgs stift omfattar landskapen Mellersta Österbotten, Norra Österbotten och Lappland, S:t Michels stift omfattar landskapen Södra Karelen, Södra Savolax, Kymmenedalen och Päijänne-Tavastland, Kuopio stift omfattar landskapen Kajanaland, Norra Karelen och Norra Savolax, Lappo stift omfattar landskapen Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Finland.

Det betyder att kyrkomötet beslöt att till Åbo ärkestift överföra församlingen i Somero från Tammerfors stift och församlingen i Karvia från Lappo stift. Till Tammerfors stift överförs församlingarna i Punkalaidun och Sastamala från Åbo ärkestift, och församlingarna i Kihniö, Parkano och Virdois från Lappo stift. Till Uleåborgs stift överförs församlingarna i Pyhäjärvi och Vaala från Kuopio stift.

Till S:t Michels stift överförs Lahtis kyrkliga samfällighet, församlingarna i Asikkala, Hollola och Orimattila från Tammerfors stift och församlingen i Pieksämäki från Kuopio stift. Till Kuopio stift överförs församlingarna i Kitee och Tohmajärvi från S:t Michels stift. Till Lappo stift överförs församlingen i Jämsä från Tammerfors stift, församlingen i Joutsa från S:t Michels stift och församlingarna i Hankasalmi och Konnevesi från Kuopio stift.

De som innehar präst- eller lektorstjänster i de församlingar som överförs byter också stift på motsvarande sätt.

I förberedelserna inför valet av kyrkomötesombud och medlemmar till stiftsfullmäktige beaktar man den nya stiftsindelningen. Val av nya kyrkomötesombud och medlemmar till stiftsfullmäktige hålls i februari 2020.

Ändringen påverkar inte Helsingfors och Esbo stift som tillsammans utgör landskapet Nyland och inte heller Borgå stift eftersom stiftets område grundar sig på språkliga premisser.

Ändringarna har sin grund i det framtidsuppdrag som kyrkomötets framtidsutskott 2017 gav Kyrkostyrelsen i uppgift att bereda. Tanken med förändringen är bland annat att underlätta samarbetet med myndigheter och kommuner. Målet är också att nå ett mera naturligt samarbete med aktörer inom tredje sektorn.

Efter förändringen är stiften mera jämlika till storlek, medlemsantal och ekonomiska förutsättningar.

Till betänkandet hade fogats en avvikande åsikt som undertecknats av fyra utskottsmedlemmar. Enligt den avvikande åsikten borde inte församlingarna i Päijänne-Tavastland flyttas från Tammerfors till S:t Michels stift. Därför föreslog man i den avvikande åsikten att betänkandet förkastas.

Förvaltningsutskottets betänkande 1/2019 om Kyrkostyrelsens framställning 5/2018 till kyrkomötet: Justering av stiftsindelningen (pdf)

Den avvikande åsikten finns endast i det finska betänkandet.

Kyrkomötet direktströmmas och man kan följa mötet via webbplatsen evl.fi/plus.

På Twitter kan man följa kyrkomötet med hashtaggarna #kyrkomötet och #kirkolliskokous.

Kyrkomötets dokument
Kyrkomötesombuden
Kyrkans svenska Twitterkonto
Kyrkans finska Twitterkonto

Kyrkomötets kommunikation:
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 1815
Lucas Snellman, ledande sakkunnig inom kommunikation, tfn 050 566 8230
Eeva-Kaisa Heikura, kommunikationschef, tfn 040 688 1421
Tia Vähäsarja, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 688 1532