Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kuopiobiskopen Jari Jolkkonen träffar påven i Rom

Publicerad 15.01.2019

Biskopen i Kuopio stift Jari Jolkkonen, ärkebiskop Leo och generalvikarie, fader Raimo Goyarrola med följe träffar påven Franciskus i Vatikanen på S:t Henriks minnesdag 19 januari. Evenemanget är en del av den ekumeniska böneveckan som firas årligen 18-25 januari.

Besöket i Rom är en tradition sedan 1985. Varje år på böneveckan i januari reser en biskop från evangelisk-lutherska kyrkan i Finland till Rom tillsammans med representanter för katolska och ortodoxa kyrkan.

Biskopen och martyren S:t Henrik förenar lutheraner och katoliker i Finland.

– Reformationen som Luther startade behövdes. Men den ledde också till att en splittring och sår fastän ingendera av parterna ville det. Vi kan som kyrkor inte nöja oss med nuläget. Att träffa påven och ha gemensamma förhandlingar med Vatikanens centralförvaltning är ett sätt att vårda detta sår och främja försoning mellan våra kyrkor, säger biskop Jolkkonen.

Till reseprogrammet hör ekumeniska gudstjänster i kyrkor i Rom och ett ekumeniskt seminarium med representanter för det Heliga Korsets Universitet om det nya dokumentet ”Växande gemenskap” som lutheraner och katoliker i Finland har utarbetat. Dessutom för delegationen samarbetsförhandlingar med representanter för den katolska kyrkans centralförvaltning.

Biskop Jolkkonens tal till påven sätts ut på webbsidan piispajarijolkkonen.fi 19.1.2019 klockan 11.

Puijo kammarkör för Sibelius musik till Roms kyrkor

Puijo kammarkör från Kuopio för under ledning av Anna Antikainen den finländska musikens mästerverk till Roms kyrkor. I den mässa som firas på S:t Henriks minnesdag i Santa Maria Sopra Minerva kyrka får kyrkobesökarna ta del av såväl Jean Sibelius som Einojuhani Rautavaaras produktion.

– Det är en imponerade tanke att Jean Sibelius musik ljuder i samma lokaler som Michelangelos skulptur. Som ung ledare är det fint att få pröva sina vingar också i internationell miljö, säger Antikainen.

Puijo kammarkör ger också en konsert i Rom i Santa Maria dell’Anima kyrka söndag 20 januari.

Mera information: biskopens specialmedarbetare Simo Parni, tfn 044 705 0603, simo.parni@evl.fi
Ekumeniska böneveckan