Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Samhällsfred är temat för kyrkans program på Suomiareena – de röda välsignas

Publicerad 20.06.2018

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland är också i sommar synligt med på det samhällsaktuella sommarevenemanget Suomiareena. Det bärande temat för kyrkans program på Suomiareena är samhällsfred och behandlas såväl i paneldiskussioner som i kvällsdiskussionerna Piispan iltahetki (Biskopens kvällsstund).

Som ett tecken på värnande av samhällsfreden förrättar biskopen i Åbo ärkestift Kaarlo Kalliala välsignelse av de röda som en del av programmet på Suomiareena. Välsignelsen förrättas onsdag 18 juli klockan 10 på Käppärä begravningsplats. Under inbördeskriget 1918 begravdes de avlidna röda utan välsignelse på Käppärä begravningsplats. Efter välsignelsen avtäcker biskop Kalliala ett minnesmärke som tillägnats avlidna röda klockan 12 i kyrkoparken i centrala Björneborg.

– Det har stor betydelse att dessa avlidna nu blir välsignade till gravens vila på samma sätt som andra. Till helheten hör också avtäckandet av minnesmärket. Det finns många minnesmärken i parken runt kyrkan men de rödas minnesmärke har saknats. Det utgör en väsentlig del av den finländska berättelsen, säger biskop Kalliala.

Torsdag 19 juli diskuterar en panel hurdan roll religion, värderingar och moraluppfattningar har spelat under det självständiga Finlands historia. I panelen med temat Sisällissodasta maailman onnellisimmaksi maaksi? Från inbördeskrig till världens lyckligaste land?) deltar historiker Teemu Keskisarja, president Tarja Halonen, biskop Kaarlo Kalliala och judiska församlingens ordförande Yaron Nadbornik. Panelen genomförs i samarbete med RESA-forumet.

Vid biskopens kvällsstunder diskuteras bland annat om villkorslösheten har ökat

Under Suomiareenaveckan ordnas från måndag till torsdag kvällsdiskussionerna Piispan iltahetki där biskopar intervjuar gäster i dagsaktuella ämnen.

Måndag 16 juli intervjuar biskop Jari Jolkkonen statsminister Juha Sipilä om politikens glädjeämnen och smärtor under temat Kannattaako politiikkaan lähteä haukuttavaksi? (lönar det sig att gå med i politiken och bli utskälld). Tisdag 17 juli intervjuar biskop Kalliala författaren Pauliina Rauhala om vad villkorslöshetens kultur i religionen och samhället grundar sig på (Mistä kumpuaa uskonnollinen ja yhteiskunnallinen ehdottomuuden kulttuuri?). På onsdag 18 juli diskuteras trygghet från såväl den enskilda människans som samhällets synvinkel då biskop Seppo Häkkinen intervjuar Elli Aaltonen under temat Olemmeko turvassa? I den sista av veckans kvällsstunder med biskopen på torsdag 19.7 är temat Klimatet förändras – förändras jag?. Då intervjuar ärkebiskop Tapio Luoma Meteorologiska världsorganisationens generalsekreterare Petteri Taalas om vår livsstils inverkan på klimatet.

I församlingsvalstältet frågar man hur din kyrka ser ut

I församlingsvalstältet Min kyrka på medborgartorget håller personer från lokalförsamlingarna, Kyrkostyrelsen och Åbo domkapitel jour från måndag till fredag. I tältet kan besökaren berätta hurdan hens kyrka är och bekanta sig med hur och vad man kan påverka i församlingsvalet. I församlingsvalet 18.11.2018 väljs församlingarnas nya beslutsfattare för den kommande fyraårsperioden.

Suomiareena som har ordnats i Björneborg sedan 2006 ordnas i år 16-20 juli.

Hela kyrkans program på Suomiareena (på finska) kan man bekanta sig med på webbadressen: https://evl.fi/uutishuone/pinnalla-nyt/kirkko-suomiareenalla