Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Vägkyrkorna öppnar längs sommarens turiststråk

Publicerad 06.06.2018

Vägkyrkorna från Hangö i söder till Utsjoki i norr öppnar igen sina dörrar till glädje för turisterna. Vid vägkyrkorna kan man stanna till för en himmelsk paus från juni åtminstone fram till dess att skolorna startar igen i höst. Öppettiderna varierar mellan olika kyrkor men rekommenderad öppethållningssäsong är 10.6-20.8.2018.

Vackra kyrkor och ombonade kyrkomiljöer erbjuder ett lugnt alternativ till andra rastplatser. Där finns mycket att titta på och uppleva för den som törstar efter kultur eller längtar efter en stilla stund.

Bland de första vägkyrkorna i början av 1990-talet fanns Utsjoki kyrka och i sommar finns kyrkan igen med som vägkyrka. Den är den längts norrut belägna vägkyrkan. I år finns sammanlagt 266 vägkyrkor.

En del av vägkyrkorna sommaren 2018 minns händelserna från ett hundra år tillbaka med tillfällen inom ramen för Minnesåret 1918. På många kyrkogårdar kan man också upptäcka gravar eller minnesmärken som anknyter till året 1918.

Också vägkyrkomaterialet i sommar utstrålar stämningar från gångna årtionden. Illustratör Petteri Mattila har avbildat stunder vid böljande höängar längs kyrkvägen eller möten på gården utanför en stenkyrka.

Alla vägkyrkor finns samlade på vägkyrkornas webbtjänst www.tiekirkot.fi/svenska där det också finns en lista med kyrkornas öppettider. Sidan har en Googlebaserad karta som hjälper till med exakta positioner och vägbeskrivning ända fram. Längs med landsvägarna guidar de bekanta vägkyrkoskyltarna.

Mera information:
utvecklingschef Jari Kupiainen, tfn 040 355 1614
www.tiekirkot.fi/svenska/
#tiekirkot