Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Församlingarnas huvudkyrkor är de mest populära vigselkyrkorna

Publicerad 04.06.2018

Församlingarnas huvudkyrkor har inte förlorat sin popularitet för vigsel vid sommarbröllop. I större städer är ofta domkyrkan huvudkyrka på grund av sin centrala placering mitt i staden. Det gör domkyrkan till en väsentlig del av stadsbilden. Så är det till exempel i Helsingfors där domkyrkan är såväl en populär sevärdhet som vigselkyrka. I sommar hålls sammanlagt drygt 50 vigslar eller välsignelser av äktenskap i Helsingfors domkyrka.

Den allra populäraste vigselkyrkan i Helsingfors domkyrkoförsamling är Gamla kyrkan i Helsingfors som ursprungligen planerades som en tillfällig kyrka. Där vigs eller välsignas i sommar ca 60 par. Tredje i räckan av populära vigselkyrkor i Helsingfors är Johanneskyrkan i Rödbergen som är byggd i nygotisk stil. I den kyrkan avger 41 par sina löften till varandra i sommar.

Helsinge kyrka S:t Lars kanske Finlands populäraste vigselkyrka

I Esbo är den populäraste kyrkan Esbo domkyrka i centrum av Esbo. Där började bokningskalendern fyllas redan i början av året. Den kanske mest populära vigselkyrkan i Finland är Helsinge kyrka S:t Lars i Vanda. Där får 76 par varandra under juni-augusti.

Trots att Borgå ligger utanför huvudstadsregionen har också Borgå domkyrka stor popularitet som såväl sevärdhet som vigselkyrka. Sammanlagt 57 vigslar eller välsignelser av äktenskap hålls i Borgå domkyrka från början av juni till slutet av augusti.

Till fots eller med helikopter

Den mest populära vigselkyrkan i Uleåborgs domkyrkoförsamling är Oulunjoki kyrka norr om Ule älv. Där förrättas 53 vigslar och välsignelser av äktenskap. I domkyrkan i Uleåborgs centrum vigs eller välsignas 40 par till äktenskap.

Också Rovaniemi kyrka som ligger i centrum av staden är en populär vigselkyrka med 57 förrättningar i sommar. De ortsbor som viger sig i Enare väljer hemkyrkan i Ivalo eller Enare medan Lapplandsturisterna föredrar Saariselkä kapell eller Pielajärvi ödemarkskyrka dit man bara kommer till fots eller med helikopter.

Ett datum framom andra

Lördagen är fortfarande den mest populära vigseldagen. I sommar är det överlägset mest populära vigseldatumet lördag 18.8.2018. I många församlingar är det eftermiddagen som gäller för vigsel, klockan 13 och 14 är speciellt efterfrågade.

En förändring skönjs i sommarbröllopssäsongen. Enligt församlingssekreterare Raija Vikström i Oulunjoen seurakunta i Uleåborg har många under 2000-talet börjat planera in sina sommarbröllop mot hösten. I många församlingar är den livligaste säsongen i juli-september, så är det till exempel också i Borgå.

Juni inte längre den mest populära månaden

Under gångna år har midsommar varit den mest populära tidpunkten för sommarbröllop i Finland. I många församlingar, som till exempel den finska församlingen i Dickursby, har man inte ett enda bröllop under midsommar. Det betyder att också de mest populära vigselkyrkorna, som Helsinge kyrka S:t Lars och Helsingfors domkyrka, ännu har lediga tider i juni. I vissa populära vigselkyrkor slutar bröllopssäsongen först i oktober. Så är det till exempel i Johanneskyrkan i Helsingfors där vigsel- och välsignelsetiderna är fullbokade i september.

Alla vigslar och välsignelser av äktenskap sker inte i kyrkobyggnader.

– I sommar förrättar huvudstadsregionens präster vigslar förutom i kyrkor även i hem, på festplatser och vid havsstranden, berättar Sanna Heikurinen i Dickursby.

Mera information ger församlingarna: evl.fi/kontakt