Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Ekofastan lyfter miljöfrågor och tacklar känslor kring klimatförändringen

Publicerad 13.02.2018

I morgon, askonsdag, inleds den kyrkliga fastan inför påsken. Samtidigt startar kampanjen Ekofasta. För sjunde året i rad lyfter kampanjen frågor kring ekologi, hållbarhet, långsam livsstil och konsumtion. Ekofastekampanjen pågår 14.2-31.3.

– Temat för ekofastan 2018 är Med hopp som drivkraft. Vi vill slå hål på klimatångesten och ge framtida generationer hopp. Dystra rapporter om miljön och stater som drar sig ur överenskomna klimatavtal triggar klimatångest, alltså oro, ångest och rädsla som klimatförändringen väcker, säger Simon Lampenius, koordinator för sociala medier på Kyrkostyrelsen.

– Nytt i årets kampanj är att vi har producerat en serie poddar. I dem ger de intervjuade exempel på hur vi tillsammans kan bygga en hållbar värld.

Poddar med ekologiska tips

I poddarna medverkar dels specialister på mat, avfall och konsumtion som ekologirådgivare Anita Storm, hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar från Finlands svenska Marthaförbund och prästen Yvonne Terlinden som undersökt finländskt miljötänkande. Dels berättar vanliga människor om egna erfarenheter av att leva ekologiskt. En av dem är bloggaren Julia Degerth från Åbo som sedan sommaren 2016 har levt utan att producera avfall, dvs. med zero waste.

– Det som jag gör är att jag inte slänger bort någonting – någonsin. Sådant som jag kan sortera eller återvinna räknar jag inte som skräp, säger Degerth. 

Vad kyrkan och kristna kan bidra med för att minska klimatångest diskuteras av teologen och bloggaren Liisa Mendelin och biskop Björn Vikström, ordförande för kyrkans miljögrupp.

Kyrkans ansvar lokalt och globalt lyfts i poddar med bland andra Charlotte Steffansson-Myrskog och Mia Westerling från Finska missionssällskapet.

Redaktör för ekofastans poddserie är Jessica Suni. Poddarna finns på Ekofastans webbplats, ekofasta.fi. Via hashtaggen #ekofasta kan man delta i och följa med kampanjen på sociala medier.

– Ekofastan är ett sätt att lyfta fram de viktiga miljöfrågorna. Fastan handlar om att vi avstår från något till förmån för något annat eller någon annan. Om vi avstår från onödig konsumtion ger vi utrymme för annat i våra liv, säger Simon Lampenius.

De finlandssvenska aktörer som medverkar i årets ekofasta är Kyrkostyrelsen, Borgå stift, Finlands svenska Marthaförbund och Finska missionssällskapet.

Mera information: koordinator för sociala medier Simon Lampenius, Kyrkostyrelsen, tfn 050 362 4005, simon.lampenius@evl.fi
Ekofastans webbplats
Ekofastans facebooksida
Ekofasta på sociala medier: #ekofasta