Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskop Laajasalo: Det minsta är redan stort i Guds ögon

Publicerad 06.02.2018

I sin predikan vid riksmötets öppningsgudstjänst på tisdag 6.2.2018 påminde biskopen i Helsingfors Teemu Laajasalo om att såväl gott som ont börjar med ett litet frö.
– Under inbördeskrigets minnesår måste vi fråga oss hur försoningens och gemenskapens frön kan växa sig stora och hur vi gör så att inte konflikternas, bitterhetens och förstörelsens frön växer.

I sin predikan utgick biskop Laajasalo från Matteus evangelium 13: 31-33 där Jesus liknar Guds rike vid ett senapsfrö, det minsta av alla frön som växer till trädgårdens största träd. Biskopen reflekterade över hur det minsta blir det största ur såväl hoppets, rädslans som nådens synvinkel.

– Det är svårt att hitta och urskilja de minsta lilla frön som har tillväxtpotential. Det är svårt att kunna nära rätt växt. Men det är möjligt. Det berättar Finlands historia. Och det uppmuntrar dagens evangelium oss till. Det minsta kan bli något stort – det är hoppets uttryck, sade Laajasalo.

Laajasalo talade för välvilligt tal och välvilligt lyssnade.
– För att vi skulle vilja lyssna och ge den andra möjlighet att bli förstådd istället för att vi redan vid första ordet funderar på hur vi kan förstå den andra så fel som möjligt, sade biskop Laajasalo.

Laajasalo menade att vi lätt anklagar samma människor eller grupper för fel sorts tal och fel sorts förståelse.
– Jag är själv beredd att tro att detta tyvärr är ett drag som är gemensamt för oss alla, det finns ett frö av det i oss alla. Detta kan lösas genom att vi tillsammans känner igen de hoppets frön som vi vill odla. Och att vi tillsammans känner igen hatets frön, de som vi inte vill odla och nära.

Laajasalo sade att det är en krävande uppgift att odla frön av uppmuntran och hopp och å andra sidan rensa bort frön av rädsla och hat. Han påminde om att uttrycket ”det minsta blir det största” också är hoppets uttryck.

– Då modet inte bär i din egen uppgift, då ansvaret i din egen uppgift är för stort , då du misslyckas i ditt eget uppdrag – just då kan du lita på Guds nåd. På det att det ofullbordade i Guds ögon redan är klart. På att den som är på väg redan är framme. På att det minsta redan är stort i Guds ögon.

Mera information: biskopens sekreterare Maritta Maununen, tfn 050 5670 664

Biskop Laajasalos predikan i sin helhet