Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Reformationsveckan snart här – 500 år sedan Luthers teser spikades

Publicerad 19.10.2017

Som avslutning på reformationens märkesår firar församlingarna i Finland reformationsvecka 31.10-5.11. Veckan avslutas med reformationsårets huvudfest i Åbo söndagen den 5 november. Festdagen börjar med en tvåspråkig festmässa i Åbo domkyrka klockan 10. Mässan televiseras i TV1 och sänds i en kortare version i radiokanalen Yle Vega klockan 13.03.

Programmet fortsätter med fest i Logomo i Åbo klockan 15. Temat för festen är Gemensam resa – reformationen 500 år. Festen bjuder på musik, dans och bilder varvade med berättelser om våra andliga rötter. Det hela gestaltas genom Mikael Agricolas familj som gör en tidsresa till framtiden och Logomo i Åbo. Mikael Agricola har kallats Finlands reformator eftersom han på 1500-talet fick som uppgift att föra reformationen till den östra landsdelen.

Reformationsandakter i Yle Vega

Under reformationsveckan sänd en serie med fem reformationsandakter i Yle Vega varje kväll klockan 19.15 måndag-fredag (30.10-3.11). De som håller andakter kring reformationen är Maria Boström, Maria Sten, Bo-Göran Åstrand, Markus Andersén och Sofia Torvalds.

Teser 2017

Inför reformationsveckan kan finländarna skriva in egna teser under rubriken Tillsammans – Nåd är att inte lämnas ensam. Det kan man göra på webbsidan Teser 2017. I sin egen tes kan man fundera på vad som skulle göra världen, Finland och den egna hemorten till en bättre plats, och vad man själv är beredd att göra så att vi tillsammans kan gå vidare och ingen lämnas ensam.

Finns det någon som redan skrivit det du tänkt går det också att gilla någon annans tes. Man kan skriva teser fram till den 24 oktober.

Då Martin Luther skrev sina teser mot avlatshandeln för 500 år sedan startade han en process som fick långtgående följder. Reformationen förändrade kraftigt samhällets strukturer, utbildningssystem, fattigvård och maktfördelningen mellan världsliga makthavare och kyrkan. Det delade också kyrkan i väst.

De nya teserna publiceras den 31 oktober då det har gått precis 500 år sedan Luthers berömda teser spikades upp. De hundra teser som fått mest uppskattning överräcks till finländska beslutsfattare, församlingar och ärkebiskop Kari Mäkinen.

Projektet Teser 2017 (#teesit2017) är en del av firandet av reformationens märkesår och det självständiga Finlands 100 år.

Musikvideor påminner om människans utsatthet

Med anledning av reformationsåret publicerar kyrkan en serie med tre musikvideon kring Lutherska världsförbundets teman Människan – inte till salu, Skapelsen – inte till salu och Frälsning – inte till salu.

Den första videon med temat Människan – inte till salu släpptes i början av oktober och har fått namn av kyrkklockorna som ringde för Aleppo förra hösten, Aleppon kellot. Solist är Jukka Leppilampi och dansare Karoliina Kauhanen och Geoff Maynard Gilson. Sångtexten är skriven av ecklesiastikrådet Pekka Huokuna och för kompositionen står Timo-Matti Haapiainen. Regissör och fotograf är Antti Vuori.

Mera information om reformationsåret:
Timo-Matti Haapiainen, tfn 050 436 2075